Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп

САЩ откри посолството си в Йерусалим в присъствието на Иванка Тръмп

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим в изпълнение на обещанието на президента Доналд Тръмп, който призна града за столица на Израел, предаде Ройтерс.

Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман направи изявление по време на церемонията по откриването, на която присъстваха израелски лидери и високопоставена делегация от Вашингтон.

Дъщерята и помощник на президента Тръмп Иванка Тръмп и американският финансов министър Стивън Мнучин откриха табелка с надписа на новото посолство на САЩ в Ерусалим, предаде ТАСС.

Самият Тръмп, който не присъства на церемонията, написа в Туитър, че днес е "прекрасен ден за Израел", предаде Франс прес. Във видеопослание Тръмп увери, че САЩ остават напълно ангажирани в търсенето на трайно мирно споразумение между израелци и палестинци.

"Най-голямата ни надежда е надеждата за мир. САЩ остават напълно ангажирани да осигурят трайно мирно споразумение", каза Тръмп.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че днес е вълнуващ ден за народа на Израел и държавата Израел.

На границата с ивицата Газа бяха убити най-малко 41 палестинци от израелска стрелба при поредния протест на границата с Израел, съобщи здравното министерство в Газа. Организацията за освобождение на Палестина обяви утре обща стачка "в памет на мъчениците" в ивицата Газа.

Палестинците искат Източен Йерусалим да е столица на тяхната бъдеща държава. Израел анексира източната част на града по време на войната от 1967 г. и смята целия Йерусалим за своя "вечна и неделима столица". Анексирането на Източен Ерусалим не е признато от международната общност.

Йордания и Египет осъдиха действията на Израел по границата с ивицата Газа, предаде ДПА. Говорителят на йорданското правителство Мохамед Момани осъди използването "на прекомерна сила от Израел срещу беззащитния палестински народ" и определи станалото като престъпление.

Заместник-генералният секретар на Арабската лига Саид Абу Али съобщи, че организацията ще заседава извънредно в сряда, за да обсъди прехвърлянето на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, което генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит определи като "ясно нарушение на международното право", предаде Франс прес.

Заседанието ще се състои "по искане на Палестина за обсъждане на начините да се реагира на незаконното решение на САЩ", добави Абу Али.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе