Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Отхвърлиха разширения имунитет на румънските депутати

Отхвърлиха разширения имунитет на румънските депутати

Букурещ. Конституционният съд на Румъния отхвърли проектозакон за разширяване на депутатския имунитет, така че народните представители да са защитени от обвинения в корупция, предаде Ройтерс. Според съда положенията в проектозакона противоречат на законите на страната.

По този начин се отхвърля решение от декември на долната камара на парламента в Букурещ да одобри проектозакона. То беше остро критикувано от президента на страната, опозицията, организации за защита на демокрацията и западни дипломати.

"Допълненията нарушават членове от конституцията, отнасящи се до върховенството на закона", се пояснява в изявлението на съдиите.

Проектът определя членовете на парламента вече да не бъдат обект на разследване по обвинения в корупция, свързана със заемането на обществена длъжност - например, злоупотреба с власт и конфликт на интереси - когато са станали депутати. Този текст бе атакуван пред Конституционния съд от опозиционни народни представители. Сега законът се връща обратно в парламента за нови дебати.

"Ройтерс" цитира данни от съдебните среди, според които 28 депутати са на съд по обвинения в корупция или излежават присъди затвор. Стотици кметове, зам.-кметове и общински съветници са подавали неверни декларации за имуществено състояние, конфликт на интереси и доходи, за които не могат да посочат произход.

Миналата седмица бившият премиер Адриан Нъстасе влезе в затвора за четири години, след като бе осъден, че е взимал подкупи. Това стана само няколко месеца след като той приключи мандата си като министър-председател.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе