Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Отдават последна почит на херцога на Люксембург

Отдават последна почит на херцога на Люксембург

Херцог Жан почина на 99 години, погребват го под катедралата

Кралски особи и политици се събраха в Люксембург, за да отдадат последна почит на великия херцог Жан, който почина на 23 април на 98 години, предаде Франс прес.

Стотици люксембургци се стекоха край катедралата, за да видят кортежа и да проследят церемонията на гигантски екран, информира БТА.

Сред присъстващите на погребението бяха около 30 представители на кралски семейства, като датската кралица Маргрете Втора, принц Албер Втори Монакски, британската принцеса Ана. Последна почит на великия херцог Жан отдадоха и политици, като бившите президенти Никола Саркози и Йоахим Гаук, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел.

Великият херцог Жан беше погребан в кралската крипта под катедралата.

Великият херцог Жан е начело на Люксембург 36 години - от 1964 г. до 2000 г., когато абдикира в полза на сина си Анри. Той е роден на 5 януари 1921 г. Син е на великата херцогиня на Люксембург Шарлот и на принц Феликс Бурбон-Пармски. През 1953 г се жени за белгийската принцеса Жозефин-Шарлот. Двойката има 5 деца.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе