Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Отчитат 320 милиарда долара загуби за туризма

Отчитат 320 милиарда долара загуби за туризма

Огромната загуба за международния туризъм вече стана ясна. Данните на Световната организация по туризъм (UNWTO) показват, че загубите до май достигат до 320 милиарда щатски долара, което е три пъти повече от Световната икономическа криза през 2009 г.

Докато ситуацията с коронавируса продължава да се развива, специализираната агенция на ООН предостави първата изчерпателна информация за въздействието на пандемията, както в туристическия сектор, така и в загубените приходи, преди ограниченията за пътуване по целия свят.

Блокирането на туризма, наложено поради пандемията, води до  98% спад на международните туристически пътуваия през май  в сравнение с 2019. През периода януари – май туристическите пътувания в чужбина в цял свят са намалели с 56 % в сравнени със същия период на миналата година. Това означава спад от  300 милиона туристи и  загуба от 320 милиарда щатски долара от международни постъпления за туризъм - три пъти повече загуби от Световната икономическа криза през 2009 г.

Генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили каза: „Тези последни данни ясно показват значението на рестартирането на туризма, веднага щом е безопасно. Драматичният спад на международния туризъм излага на риск доходите на милиони хора, включително в развиващите се страни. Правителствата във всяка държава носят двойна отговорност: да поставят приоритет на общественото здраве, като същевременно защитават работните места и бизнеса. “

В същото време UNWTO отбелязва признаци на постепенна и предпазлива промяна в тенденцията, най-вече в Северното полукълбо и особено след отварянето на границите през Шенгенската зона на Европейския съюз на 1 юли.

Повечето туристическите експерти на UNWTO очакват международният туризъм да се възстанови до втората половина на 2021 г.

Те посочват рискове за загуба на доверието в гражданите, като ограничения за пътуване и затварянето на граници. Основните изходящи пазари като САЩ и Китай са в застой, опасенията за безопасността, свързани с пътуването и възраждането на вирус. Освен това, липсата на надеждна информация и влошената икономическа среда са посочени като фактори, които тежат на доверието на гражданите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе