Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Отбелязваме Независимостта на България

Отбелязваме Независимостта на България

Разград ще отбележи Деня на Независимостта на България - 22 септември. В 11,00 ч. на площад „Възраждане“ започва тържественото честване на празника. Венци и цветя ще бъдат положени пред войнишкия паметник, съобщават от пресцентъра на общината. Час по късно ще бъде открита изложба под надслов „За честта и славата на България“. Тя  е подредена в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ и представя наградната система от ордени и медали на България от Освобождението до края на XX век. В експозицията са включени и портрети на държавни и военни исторически личности.

От 11 ч. пред Паметника на Свободата в Русе почетен караул ще бъде строен по случай паметната дата, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще изпълнява тържествени маршове. Благодарствен молебен в чест на празника ще отслужат свещеници от Русенската Света митрополия. Ще има музикална програма и церемонията по поднасяне на венци и цветя.

От Родолюбивия комитет „Крум Страшни“ организират в Шумен възстановка на събитията от 22 септември. От 11 ч. пред Военния клуб ще бъде прочетен Манифеста за обявяването Независимостта на България. Членовете на комитета ще се превъплътят в княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов, които взимат решението за обявяване на независимост.

За първи път от съществуването на Община Никола Козлево днес ще бъде чествана Независимостта на България, съобщи за Радио Шумен председателят на общинският съвет Стефан Стефанов. Празничната програма ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет и вдигане на знамената. От 12 часа на площада пред Народно  читалище „Пробуда“ в Никола Козлево празникът продължава с изпълнения на фолклорен оркестър и народно веселие.

 Празничната програма за отбелязване на 22 септември в Търговище започва от 10:00 часа с издигане на знамената на площад „Свобода”. Ще участват представители на патриотичен клуб „Възраждане”. От 11 часа е началото на общинският празник в село Осен. В събора „Под крушата на осенската поляна” ще участва солистката от хор „Мистерията на българските гласове"Дарина Славчева, фолклорен ансамбъл „Мизия”, пенсионерски и читалищни състави. Самодейците от Алваново ще демонстрират традиционна сватба с характерните носии. Читалището от Въбел ще покаже как се добива масло от биволско мляко, а колегите им от Голямо ново ще демонстрират техники за рисуване върху камъни и керемиди. Паралелно ще има демонстрации на кулинарни умения, както и щандове със сувенири на местни майстори. Община Търговище организира транспорт до село Осен, който ще отпътува в 10:15 часа от паркинга на ул. „Стефан Караджа”.

108-та годишнина от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана в Силистра пред паметника на Васил Левски в града. Според данни от силистренския архив, първото отбелязване на Независимостта е било през 1909 година. В заповед на градското общинско управление се нареждало по всички обществени сгради и частни домове да бъдат поставени „чисти народни флагове”, а нарушителите са глобявали с 50 лева - една десета от тогавашната заплата на общински чиновник. В афиш от онова време е записано, че е имало дневно и вечерно шествие с факли, шествие на "юнаци" /спортисти/ и колоездачи. Празненствата завършили с народни хора. 

С шествие и ритуал по издигане на националния флаг ще започне честването на Независимостта в Дулово. Ритуалът ще се състои пред НЧ "Н.Й.Вапцаров". Пред Паметника на загиналите във войните в центъра на Дулово и пред бюст-паметника на Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе