Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски

Отбелязваме 143 години от гибелта на Васил ЛевскиНавършват се 143 години от гибелта на Васил Левски. На 18 февруари 1873 година край София е изпълнена присъдата на Апостола – смърт чрез обесване. Тази вечер в столицата ще се състои възпоменателна церемония, която БНР ще предава пряко от 18.00 часа.

В родния град на Васил Левски Карлово годишнината ще бъде отбелязана в църквата "Света Богородица", където ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. Митинг-поклонение ще се проведе на едноименния площад. Венци и цветя ще бъдат поднесени на гроба на майката на Левски – Гина Кунчева.

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана и във Враца, пред паметника му в центъра на града.

Отбелязването на годишнината в Ловеч ще започне с традиционния поход до Къкринското ханче, където е заловен Левски. Там ще бъдат поднесени венци и цветя.

От 17.00 часа в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч ще бъде отслужена панихида за Апостола, а половин час по-късно в Драматичния театър ще бъде представен концертът спектакъл "Възрожденски разкази" на ансамбъл "Чинари". Факелното шествие ще тръгне в 19.00 часа от катедралния храм, ще премине по улиците на Ловеч, през стария квартал "Вароша" и ще завърши пред паметника на Васил Левски. Организаторите от сдружение "Ловчанци" са осигурили над 500 факли и знамена. Няма да се допускат политически изяви.

Днес Националният военноисторически музей е подготвил специална програма, с която да възкреси спомена за Апостола. Озвучените от актьори писма, писани от него и записките в личното му тефтерче, ще звучат през целия ден в музея, а за учениците са подготвени образователни програми с надслов "Васил Левски – вчера и днес".

Снощи в Карлово имаше възпоменателен митинг и заря. Апостолът на свободата беше почетен и във Велико Търново и Смолян с общоградско поклонение, митинг и тържествена заря.

Десетки граждани на Силистра почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски с венци и цветя, слова на признателност и стихове пред паметника му в центъра на града. Доростолският митрополит Амвросий се обърна към държавните мъже на България да спазват заветите на Апостола не само на думи, а на дело:

Да се научат от него какво значи и как трябва да се служи на българския народ и на майка България. Да престане портретът на Дякона да бъде само за благоукрасяване на техните кабинети, а да го чувстват като свой надзорник, как работят за България и дай Бог това да стане, а на него поклон. Бог да го прости.

Стотици граждани на Монтана поднесоха венци и цветя на паметника на Васил Левски в центъра на града. Преди това в памет на Апостола на свободата в църковния храм "Свети свети Кирил и Методий“ беше отслужена панихида. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе