Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Отбелязваме Деня на родилната помощ

„1 635 са били ражданията в Русенската многопрофилна болница през миналата година“, съобщи за Радио Шумен Мария Георгиева, старша акушерка в лечебното заведение. Увеличението спрямо 2013 година е с 64 раждания. 825 от бебетата са момчета, а 737 са момиченцата. Мария Георгиева каза още, че 206 от бебетата са се родили недоносени, като това представлява 12.59%, при 10% средно за останалите страни от Европейския съюз. През миналата година в Многопрофилната болница на Русе са проплакали 37 двойки близнаци. Акушер-гинеколозите са помогнали и при раждането на тризнаци.

13 бебета са се родили от началото на тази година в Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница в Омуртаг. Девет от тях са момчета. Това отчетоха от лечебното заведение в Деня на родилната помощ. За миналата година екипът, който се състои от четирима лекари, 11 акушерки, две медицински сестри и шест санитарки, е имал 223 раждания. Бебетата са от Омуртаг, Антоново, Търговище, Котел, Ябланово и други градове от страната. В Родилното отделение работят и четирима педиатри.

29 бебета са родени от началото на годината до днес в Родилното отделение на МБАЛ-Тутракан. 17 от тях са момичета, а 12 - момчетата. На 12 януари е родено и най-голямото засега бебе, Даниел - точно 5 кг, с ръст 56 см. 25-годишната майка Теодора Спасова е от Разград. Екипът се състои от 5-ма акушер-гинеколози, 8 акушерки, един неонатолог и 5 медицински сестри, а началник е д-р Любомир Бойчев. Статистиката сочи, че през изминалата година в тутраканското Родилно отделение са се родили най-много бебета за цяла Силистренска област – 567, като двойките близнаци са 21. 55 са заченати ин витро.

103 бебета са родени през миналата година в Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница в Дулово. Сред тях има една двойка с близнаци. Спрямо 2013 г. е отчетен спад на ражданията със 7. На 3 януари се роди първото бебе за тази година, то е момиченце. От началото на 2015 г. в отделението в Дулово са проплакали 4 бебета. В родилния сектор работят четирима лекари, шест акушерки и четири санитарки. Тържеството по случай Деня на родилната помощ днес е от 10 часа.

31 бебета са се родили от началото на годината в Акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Силистра. Това съобщи началникът на сектора д-р Георги Костов. „През последните две години има устойчивост в броя на ражданията, но се увеличават малолетните и непълнолетните родилки“, допълни специалистът.

110 бебета са родени през миналата година в община Върбица, което е по-малко от предходната, съобщават от администрацията. 35 от новите жители на общината са от града. Във Велики Преслав новородените са 67, като 23 от тях са проплакали в търговищката болница, а 36 – в шуменската, след като в Преслав закриха Родилното отделение. Малкото село Мостич има 42 жители на възраст под 18 години. Кметът Орхан Исмаил е изчислил, че средната възраст на населението е 37 години. Между 2010 до 2013 г. в селото са се раждали между 6 и 7 бебета, но през миналата година новороденото е само едно.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе