Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

България отбелязва 137 години от освобождаването си от османската власт

България отбелязва 137 години от освобождаването си от османската властС тържествени церемонии в цялата страна българите отбелязват Освобождението.

Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по повод 3-ти март в катедралния храм "Света Богородица". Тържественото честване на 137 години от освобождението на България от османска власт е пред паметника на руските освободители на хълма "Бунарджика". Панихида за загиналите български опълченци беше отслужена на Централните гробища в Пловдив.

В храмовете на Пазарджик беше отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война. В града се отдава специална почит на Ованес Соваджиян, който спасява Пазарджик от опожаряване. Ованес Соваджиян, който през 1878-а година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от Високите порти да запали града и да изколи населението: 

Турците са препратили телеграмата, че ще опожарят Пазарджик, а той е сменил текста на телеграмата и така спасява Пазарджик. Той е искал града да се запази, затова най-дългата улица в града носи неговото име, поясняват местни хора. 

Те отправиха пожелания към народа ни: В думите, в действията, във всичко да сме свободни! 

300 метров национален флаг се издигна на паметника на Самарското знаме край Стара Загора. Преди това знамето премина в тържествено шествие през града, носено от военнослужащи от старозагорската бригада. С военни почести бяха поставени венци на признателност пред всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора- паметникът на Защитниците на Стара Загора, Мавзолея-костница “19 юлий 1877", паметникът на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, паметникът на загиналите воини в Джуранлийския бой и паметникът на загиналите във войните старозагорци. 

В Котел отбелязват годишнината от Освобождението с изложбата "Военните кореспонденти изпращат…".Експозицията проследява върховите моменти в Освободителната война, от обявяването й, формирането на българското опълчение, форсирането на Дунав, помощта на българите за руските войски, битките и възторженото посрещане на освободителите, до подписването на Санстефанския мирен договор. Идеята е да се покажат малко известни материали, рисунки и гравюри от войната, публикувани в руски и европейски издания на ангажираните в нея кореспонденти. 

В празничната програма в Сливен е 51-вата лекоатлетическа щафета "Освободител" и фотоизложбата "България в блясък - владетели и дворци на Третото българско царство".

С вдигането на националния флаг и флаговете на града и Европейския съюз на площад „Атанас Сиреков“ в Бургас бе тържествено отбелязана 137-та годишнина от Освобождението на България. Десетки граждани почетоха паметта на загиналите за свободата пред паметника на руските освободители и пред монументите на българските възрожденци. Ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в гвардейски униформи водиха празничното шествие. 

След издигането на националния трибагреник пред Общината в Хасково шествието по повод Освобождението на България се отправи към централния площад "Свобода". Според някои от дошлите на церемонията 3-ти март е най-свещената дата и най-големият празник за българите, най-светлият празник в нашата минала и сегашна история. За други хасковлии обаче на 3-ти март излизат едни политици да веят байраци, да казват речи, които им е написал друг, този ден е една фасада. 3-ти март трябва да е през цялата година.


По повод националния ни празник Регионалният исторически музей във Враца отваря врати за безплатни посещения. Превърнала се в традиционна, инициативата на Врачанския исторически музей в дните на национални празници да работи безплатно, се приема с одобрение не само от гостите на града, но и от врачани. Сред тях с най-голям интерес са родители, които споделят: 

Историята е учителка на живота и нейните уроци винаги са скъпи и са ценни за нацията и за това, ако искаме да възпитаваме децата си в дух на патриотизъм и на родолюбие, музеят е едно от средищата, където става това възпитание.

Врачанският музей е домакин на концерт на местната "Симфониета" по повод 3-ти март. В центъра на града тържествено беше издигнат националният флаг и бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев: 

Трети март за мен е ден на национално самочувствие, на национална гордост за това, че макар и за кратко, тази дата ознаменува триумфа на българската нация, а именно възстановяването, макар и на книга, на българската нация в нейните етнически територии. Колкото и за кратко да е, това е единствената дата, единственото национално постижение, извършено с помощта, разбира се, на нашата велика Освободителка, която ни кара да се чувстваме истински българи. 

С тържествена церемония по издигането на националното знаме под звуците на химна в Монтана беше отбелязана 137-ата годишнина от Освобождението.

Свободата не ни е дар, тя е извоювана с кръвта и саможертвата на стотици достойни чеда на Майка България и дивизиите на генералите Арнолди и Леонов, освободили Северозапада, отбеляза в тържественото си слово кметът на Монтана Златко Живков:

На днешния ден още веднъж изказваме нашата благодарност към всички тези хора, българи, руси и всички други народи, които помогнаха да възстановим нашата държава. Едно изключително събитие в родната ни история, което около 30 години по-късно, от началото на 20-и век, ни прави най-силната икономически държава на Балканския полуостров около 1907-а година.

50 трикольора раздаде кметът на Шумен Красимир Костов. Въпреки лошото време в двора на храма "Свето Възнесение Господне" се събраха стотици на заупокойната молитва в памет на загиналите 106 загинали шуменски опълченци:

Всички тези, които споменахме, знайни и незнайни войни, пък и не само войни и цивилни, загинали за освобождението, за вярата на нашата родина заслужават нашата вечна признателност. Бог да ги прости и да пребъде празника на Освобождението през вековете.

Тържествената част продължи с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал". Младежи и доброволци от сдружение "Теодора" събираха посланията на шуменци на 3-ти март.

Паметникът на Стефан Караджа в центъра на Силистра беше отрупан с венци и цветя. Въпреки лошото време десетки силистренци отдадоха почит на падналите за свободата на родината. Заради дъжда тържествената церемония по издигане на българското знаме се проведе на закрито при препълнена зала. В деня на Освобождението работят всички музеи и галерии в Силистра, а входът е безплатен.

В Добрич честването на 3-ти март започна с панихида и празничен водосвет в памет на загиналите за Освобождението на България. На общоградско поклонение пред паметника на хан Аспарух и костницата на загиналите руските войни бяха поднесени венци и цветя и военни почести.

По същото време за 15-и път делегация от Добрич поднесе венци и цветя пред паметника на Ботев в град Измаил, български район в Украйна. От този паметник започнаха и честванията на 3-ти март в украинския град, чието население е 80 процента от бесарабски българи. Добричлии ще имат среща със студенти и учители по български език, а довечера ще се включат в концерта на българите в дома на културата в град Измаил.




Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе