Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Светът отбелязва Деня за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН

Светът отбелязва Деня за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН

Светът отбелязва Деня за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН. За първи път той е отбелязан през 1983 г. в САЩ. У нас на възлови места в повечето градове се раздават образователни материали и червени панделки.

Регистрираните носители на ХИВ у нас са 1889, а за тази година заболелите са 59, сочат данните на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването.  
През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на жените. Като основна уязвима група се очертават хомосексуалистите - мъже. При другата уязвима група - хората, употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят им намалява - от началото на годината те са 5. Близо 21% от новорегистрираните през 2014-а като серопозитивни са младежи под 29 години. 

Министерство на здравеопазването напомня, че осигурява безплатно лечение за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Центрове за лечение към инфекциозните клиники има в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

В Пловдив младежи  от Националния алианс за работа с доброволци канят всички да се включат в инициативата "Снимка с послание”. Пред общината пловдивчани ще могат да си направят снимка със специално изработени от доброволците картини и да изразят своето послание с обща рисунка.

В Силистра денят ще бъде отбелязван с шествие и панделка от запалени свещи в памет на жертвите на болестта. Шествието ще премине през центъра на града до площада пред сградата на общината.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе