Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Североизтокът отбелязва Деня на българската просвета и култура

Североизтокът отбелязва Деня на българската просвета и култура

Шумен ще отбележи 24 май с празнично шествие и концерт. Проявите започват в 9.30 часа с концерт на фолклорни ансамбли на паркинга на площад „Кристал“. Програмата продължава с празнично шествие, в което ще се включат детски и учебни заведения, културни и научни институти. То ще тръгне в 10 часа от пл. „Кристал” по южното платно на бул. „Славянски” и ще завърши пред сградата на общинската администрация. От 10.45 часа кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев ще връчат „Наградата на Шумен“ в системата на образованието и науката. Празникът ще завърши с  празничен концерт на трио „Уникалните гласове“ и INTRO квартет от 11.30 часа пред Общината.

И в Русе ще отбележат тържествено Деня на българската просвета и култура. Началото ще бъде поставено в 10.30 часа с шествие по главната улица на града, по която ще преминат ученици от русенските училища и деца от градините, водени от мажоретки и от Общински духов оркестър. Двата лъча ще тръгнат от пл. „Княз Ал. Батемберг“ и от края на ул. „Александровска“ при Паметника на Съветската армия по посока пл. „Свобода“. Там кметът Пламен Стоилов ще приветства жителите и гостите на Русе по повод празника. Пред Общината ще се състои дебютното представление на възстановения градски мажоретен състав "Екстрийм" към Общинския младежки дом. Всички хорови състави в Русе ще се представят с общо изпълнение на Химна на Св. Св. Кирил и Методий, под съпровода на Общинския духов оркестър.

Веднага след това, в 11.30 часа ще започне традиционният концерт под надслов „Върви, народе възродени!“с участието на деца от Общински детски център за изкуство и култура и състави от 11 русенски училища. Кулминацията на празничния ден ще е от 18 часа в Доходното здание, където ще се проведе Тържествената церемония – концерт, на която кметът Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет, проф. Христо Белоев, ще връчат ежегодните Награди „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“.

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост в Разград започва с поднасяне на венци и цветя пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“. Церемонията е с начален час 10. В 11 часа на площад „Ларго“ ще бъдат връчени отличията на тазгодишните носители на наградите „Никола Икономов“, „Анание Явашов“ и „Отличник на випуска“.

В Търговище Химнът на Светите братя Кирил и Медоий ще прозвучи в училищните дворове днес. Децата ще се съберат там в 9 часа, след което ще се отправят към прощад „Свобода“. Оттам ще тръгне празничното шествие.

Дефилето на учениците и учителите от Силистра започва в 9.30 часа на площад „Свобода“. Кметът на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов ще поздрави гражданите, а слово от името на силистренските абитуриенти ще отправи Габриела Гоцева - първенец на СОУ „Никола Вапцаров“. Бъдещите първокласници – Иглика Петрова и Християн Върбанов от ЦДГ "Добруджа" ще поздравят всички със стихотворения за словото. Програмата ще продължи с празничен концерт.

Във всички училища на територията на община Тутракан от 9 часа има тържества, на които отличниците ще получат награди, а в двете средни училища в града ще бъдат изпратени абитуриентите. В 19.00 часа е началото на абитуриентското шествие. Зрелостниците ще тръгнат от СОУ "Христо Ботев" до Крайдунавския парк. Кметът д-р Димитър Стефанов ще връчи наградите на отличника на випуска, както и тези за високи постижения в областта на музикалното, танцовото, театралното и изобразителното изкуство и спорта.

С тържествено шествие ще започне в Нови пазар празникът, посветен на 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Дефилето, в което ще се включат детските градини и училищата от града, ще тръгне в 9.30 от площад "Раковски", ще премине по централната градска  част и ще завърши на пл. "Оборище".  Там в 10 часа ще започне тържествен концерт, с участието на танцовите и вокални  състави към НЧ "Христо Ботев", вокалната студия "Доминанта" и мажоретния състав.

Във Велики Преслав ще наградят днес поредния носител на наградата „Златен век”. Тя се присъжда за значими постижения в областта на науката, образованието, културата и спорта. Тази година отличието се дава на учителката Даринка Йорданова по предложение на колектива на градското основно училище „Св. св. Кирил и Методий”. Наградата ще бъде връчена на площада в рамките на тържеството за 24 май. То започва от 10 часа с поздравление от кмета Александър Горчев и концертна програма от ученици и възпитаници на детската градина. Днес ще обявят и новия носител на званието „Почетен гражданин на Велики Преслав”. То ще бъде присъдено на бившият учител Богомил Момов, който е автор на няколко книги за народните песни и обичаите от Преславския край.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе