Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Откриха останки от раннохристиянски катедрален храм в Силистра

Откриха останки от раннохристиянски катедрален храм в Силистра

Археолозите в Силистра откриха останки от раннохристиянски катедрален храм, за който се смята, че е тронната църква на първите български патриарси.

Новата находка е изненада за археолозите, защото се намира на метри от Епископската патриаршеска базилика, открита и проучена през 80-те години на миналия век. Двата храма много си приличат, а близостта им един до друг поставя много въпросителни, коментира професор Георги Атанасов от Силистренския археологически музей:

Този храм има почти същия начин на градеж, сходни пропорции и забележителното е, че дълъг период от време те действат съвместно. Определено, това е един от петте най-важни за българската история храма.

Комисия от министерството на културата вече е направила оглед и е издала предписание за съдбата на новата находка.

Да се промени трасето на колекторите, да се направи нов проект, който да се одобри от министъра на културата за максимално запазване на археологическата структура. След като проектът бъде одобрен, ще бъде реализиран с най-малко засягане на откритието, ще бъде консервационно затрупан, за да може в бъдеще да бъде проучен и експониран, допълни Георги Атанасов.

Засега не е ясно дали проучването на храма ще забави допълнително строителните работи. От началото на проекта за воден цикъл на Силистра са намерени над 30 археологически обекта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе