Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ОССЕ обяви референдума в Крим за незаконен

ОССЕ обяви референдума в Крим за незаконен

Париж. Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Дидие Буркхалтер обяви, че референдумът за статута на Крим, който трябва да се проведе на 16 март, противоречи на конституцията на Украйна и трябва да се смята за незаконен. 

По думите му референдумът за степента на автономия или независимост на Крим трябва да се основава на украинската конституция и да отговаря на принципите на международното право.

Буркхалтер призовава всички заинтересовани страни да се въздържат от неконституционни действия и изключи възможността за изпращане на наблюдатели на ОССЕ на референдума.

Според него освен неконституционния референдум има и друга пречка за изпращането на наблюдатели, а именно липсата на искане от властите в Украйна, защото изкането за наблюдатели е било изпратено от парламента в Крим, а не от Киев.

Във вторник депутатите от местния парламент в Крим обявиха с декларация независимостта на полуострова, което е необходим етап преди референдума в неделя. Това е и първата стъпка към присъединяването на Крим към Русия.

Въпросите на референдума ще бъдат два: подкрепяте ли влизането на Крим в състава на РФ и подкрепяте ли възстановяването на Конституцията на Крим от 1992-ра година, каза вицепремиерът Рустам Темиргалиев.

Междувременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов бяви, че страната няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим.

Според Турчинов властите не могат да проведат военна операция в Крим, понеже по този начин ще изложат на риск източната граница и Украйна ще бъде беззащитна. Освен това Турчинов обяви, че руската страна отказва всякакъв контакт с Киев, предаде Франс прес.

В същото време обаче властите в Киев започнаха да струпват военни части по границата на размирната република.

Напрежението в Украйна продължава да расте. От Службата за сигурност в Донецк съобщиха, че са хванали шпионин от Русия. Руският разузнавач създавал групи за диверсии на територията на Донецка и Луганска област. Целта била залагане на бомби на многолюдни места.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе