Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Още хора на Клинтън в "Панамските документи"

Още хора на Клинтън в

Нови имена на приближени до кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън и съпруга й и бивш държавен глава Бил Клинтън изплуваха в рамките на разкритията около "Панамските документи", пише американският в. "Макклатчи".
Оказва се, че Хилари, която наскоро критикува остро разкритите финансови схеми, и Бил имат близки връзки с хора, използвали услугите на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека" за създаване на офшорни компании. Сред тях е Габриел Фиалков, която е финансов директор на първата кампания на Хилари в американския Сенат. Друго име в списъка е на Франк Гиустра - канадски минен магнат, участвал в редица пътувания с Бил Клинтън. В разкритията изплува и семейство Шагори, което осигури $1 млрд. за проекти на организацията "Клинтън Глоубъл Инишиейтив".

Китайският милиардер Лап Сен, който беше в центъра на скандала със събирането на средства за Демократическата партия по времето на управлението на Бил Клинтън, също е в кюпа. "Мосак Фонсека" е била използвана и от компании, финансирани от починалия инвеститор Марк Рич, който бе обявен за международно издирване, преди съпругът на Хилари да го помилва в края на последния си мандат.

Връзките на хората около "Панамските документи" с Клинтън са както съвсем скорошни, така и датиращи от последните десетилетия, което не е изненада, тъй като семейството е в публичния живот от 70-те години насам. Самите Клинтън не се появяват в базата данни на "Мосак Фонсека", там не се откриват и имената на дъщеря им Челси, нито на нейния съпруг Марк Мезвински.

Разкритията на изданието, което работи заедно с Международния консорциум за разследваща журналистика и има достъп до документите, посочва, че тези открития ще засилят кампанията на основния конкурент на бишвата първа дама за кандидат на демократите - Бърни Сандърс. В своята кампания Хилари трудно привлича на своя страна работещите американци. В същото време сенаторът от Върмънт я обвинява, че е заможен човек на Вашингтон, който получава големи чекове за речи и милиони за кампанията си от хора, свързани с едрия бизнес. Сега връзките й с "Панамските документи", макар и индиректни, могат допълнително да засилят този неин образ, допълва вестникът. По-рано Сандърс посочи, че Клинтън трябва да бъде изключена от президентската надпревара заради подкрепата й за споразумението за свободна търговия между САЩ и Панама, което според него е позволило на богаташи да избягват плащане на данъци.

От своя страна говорителят на президентската кампания на Клинтън - Брайън Фалън, отказа да отговори на въпросите за нейните връзки с личности от "Панамските документи", но припомни по-ранните й изказвания, в които тя отправя критики към схемите в разкритията. От кабинета на Бил Клинтън и от фондацията на семейството отказаха коментар за "Макклатчи".

Миналата седмица британският в. "Обзървър" съобщи, като цитира разкрития на "Панамските документи", че ключови хора от щаба на Клинтън, оказвали лобистки услуги на руската "Сбербанк" чрез компания "Подеста Груп" във Вашингтон. Фирмата се управлява от Тони Подеста - една от основните фигури в набирането на средства за кампанията на Хилари. Брат му Джон пък оглавява щаба на бившата първа дама на САЩ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе