Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция осъди трима журналисти на доживотен затвор

Турция осъди трима журналисти на доживотен затвор

Истанбул. Правозащитните групи обвиниха съдилищата на Турция в използване на антитерористичните закони, за да заглушат менията на опозицията, след като трима журналисти бяха осъдени на доживотен затвор за предполагаеми връзки с крайно лява организация, предаде Ройтерс.

Журналистите бяха сред седемте обвиняеми, осъдени на доживотен затвор във вторник, в процеса срещу заподозрени членове на марксистко-ленинската комунистическа партия ( MLKP ), по обвинения в опити за "насилствено отхвърляне на конституционния ред на страната".

От идването си на власт през 2002 г., министър-председател Реджеп Тайип Ердоган си спечели много похвали заради проведениет реформи, целящи да приближат Турция по-близо до европейските норми на Европейския съюз и да либерализират икономиката.

Но неговото правителство е често обвинявано, че се опитва да опитоми медиите, да контролира съдебната власт и да задуши опозицията.

Фусун Ердоган, основател на лявата радиостанция Ozgur Radyo и колумнист в правозащитния сайт Bianet, заедно с Ибрахим Чичек и Байрам Намаз от крайнолявото списание Atilim, са сочени за едни от лидерите на MLKP.

"Съдът никога не откри доказателства, свързващи Фусун с партията, дори не е търсил за подобни доказателства", заявисестрата и адвокат на Фусун Зулфу Ердоган пред Reuters. "Фусун е опозиционен журналист и е наказан заради това. Невъзможно е да говорим за свобода на словото или пресата при тези условия", казва тя.

MLKP е смятана за терористична организация в Турция. Подозирана е във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК). Турските медии посочват, че MLKP е поела отговорност за поне две бомбени атаки през това лято срещу полицейски участък и офис на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Истанбул. Нападенията причиняват щети, но не и жертви или ранени.

Турция е сред страните с най-голям брой журналисти зад решетките в света.

Ръководителят на Съвета на Европа каза през февруари, че Турция трябва да ускори реформите на законодателството си, включително неговите радикални антитерористични закони, чрез които десетки журналисти са били вкарани в затвора в миналото.

Репортери без граници и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа твърдят, че Турция държи повече журналисти в затвора, отколкото всяка друга страна.

Правителството твърди, че повечето от задържаните медийните служители са задържани за сериозни престъпления като членство във въоръжена терористична група, които нямат нищо общо с журналистиката.

Антитерористични закони на страната позволяват заподозрени да бъдат задържани за продължителен период, преди да бъдат официално обвинени. Фусун е бил държан под стража в продължение на седем години.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе