Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ООН осъди САЩ за Йерусалим

ООН осъди САЩ за Йерусалим

Общото събрание на ООН прие днес с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел, предадоха световните агенции.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Сред държавите, които се въздържаха, са Австралия, Канада, Мексико и Филипините, отбелязва ДПА.

Асошиейтед прес определя резултата от гласуването като победа за палестинците. Подкрепата за резолюцията обаче бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за". Прави впечатления и големият брой въздържали се, отбелязва АП.

ТАСС посочва, че деветте страни, гласували с "против", са Съединените щати, Израел, Гватемала, Хондурас, Того, Маршаловите острови, Микронезия, Науру и Палау.

20 държави пък изобщо не са участвали във вота. Сред тях са Украйна, Грузия, Молдова, Мианма, Монголия, Демократична република Конго и Централноафриканската република.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Йерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Йерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе