Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Оргия в Брюксел при лов на терористи

Оргия в Брюксел при лов на терористи

Турция арестува двама, подготвяли атентат в Анкара навръх Нова година

Голям скандал избухна в Белгия след разкритията на два вестника. Полицейски шефове наредиха вътрешно разследване на твърденията, че войници и полицайки устроили оргия докато колегите им участвали в акции по залавянето на терористи.
Две полицайки и осем войници заформили групов секс в полицейския участък в брюкселския квартал Гансхорен. Градът няколко дни бе в повишена тревога от атентати, подобни на тези в Париж на 13 ноември. По време на операциите за залавянето на предполагаеми терористи войниците 2 седмици спали в полицейския участък. "На тръгване те организирали малко парти в знак на благодарност към полицаите в района", заяви говорителят на полицията Йохан Беркманс пред излизащия на френски език белгийски в. La Derniere Heure. "Започнахме разследване, за да разберем какво точно се е случило", добави той. Пред излизащия на холандски език в. De Standaard говорителят каза, че във въпросния участък през ноември имало 15-20 войници. Те останали там две седмици, за да не им се налага да пътуват през ден-два до поделението си и обратно. Участъкът е близо до брюкселския квартал Моленбеек, където бяха съсредоточени повечето антитерористични операции.

В същото време станаха ясни повече подробности за двамата терористи, задържани в Белгия онзи ден. Мохамед Карай (27 г.) и Саид Суати (30 г.) подготвяли атентати в навечерието на Нова година в Брюксел, съобщават местни медии. Те членуват в клуб на мотоциклетистите "Ездачи-самоубийци" (Kamikaze Riders). Клубът е известен с постоянни нарушения на закона за движение по пътищата от неговите членове, с връзки с ислямистката групировка "Шериат за Белгия", с вербуването на джихадисти за Сирия, както и с участието във въоръжени грабежи. При обиските, предшествали арестите, били открити оръжия за пейнтбол - спорт, който кандидатите за джихад използват за стрелковата си подготовка. Намерени са също пропагандни материали на "Ислямска държава". Суати е шеф на мотоциклетния клуб и е прочут като Саид Шахиди и има досие на радикален ислямист от 2013 г. Според следствието той смятал тази дни да направи атентат в сърцето на Брюксел, при който да загинат "възможно най-много полицаи". Цел на ударите щял да бъде и площадът, откъдето се наблюдава новогодишната заря.

Турските спецслужби пък задържаха двама души, заподозрени в планирането на терористични атаки в Анкара. "Предполагаме, че са свързани с "Ислямска държава", обяви турски източник пред Франс Прес. Според него двамата подготвяли нападение по време на честването на Нова година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе