Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Определят кандидатите за президент на САЩ

Определят кандидатите за президент на САЩ

 Днес започва маратонът около изборите за президент в американския щат Айова. На партийни събрания ще бъдат определени делегати за националните конгреси на Демократическата и на Републиканската партия, които ще изберат кандидатите на партиите за президентските избори през ноември.

Такава е традицията от 1972 г. Айова дава старт на сезона на първичните избори днес. Останалите 49 американски щата и пет територии ще гласуват по-късно, до юни, а през юли ще бъдат официално обявени демократическият и републиканският кандидат за президентските избори през ноември

Президентът и вицепрезидентът на САЩ са единствените изборни федерални служители, които не се избират пряко от народа, а от избирателна колегия. Партиите избират кандидатите за президент на национални партийни конгреси. Делегатите на конгресите се определят по два основни начина: на партийни събрания и на първични избори.

Последните сондажи дават лека преднина на Хилъри Клинтън при демократите и челна позиция на Доналд Тръмп при републиканците.

Гласуването

Непредсказуемостта на вота се усилва от начина, по който са консултирани избирателите. За разлика от нормалните първични избори, в Айова избирателите се свикват на партийни събрания в 19.00 ч., които траят поне един час. При републиканците се гласува тайно, но при демократите всеки трябва публично да обявява пред съседите си кой кандидат подкрепя. Тези ограничения свеждат участието само до най-политически активните.

Всеки лагер праща армии от доброволци да тропат на вратите на избиратели, които базите им данни са идентифицирали като потенциални поддръжници, за да не забравят да отидат на партийните събрания на 1 февруари - точно в 19.00 ч!

Демократите

"Социалдемократическият" сенатор от Върмонт Бърни Сандърс завладя младите демократи, които си мечтаят за революция във Вашингтон и затвор за Уолстрийт и според допитванията догони рейтингa на Хилъри Клинтън в щата.

Ако днес вземе първо място, дори с малка преднина, това ще го утвърди като сериозен съперник и ще подобри шансовете му за остатъка от надпреварата, особено в Ню Хемпшър на 9 февруари. Бърни Сандърс се надява да мобилизира студентите демократи, както успешно го направи Обама през 2008 г.

Посланието на бившия държавен секретар Клинтън прилича на онова от 2008 г. - тя твърди, че е единствената, която е подготвена да е "президент и главнокомандващ" и критикува безотговорността или наивността на някои от предложенията на Бърни Сандърс, който иска отново да отвори кутията на Пандора на здравното осигуряване или да започне нормализиране на дипломатическите отношения с Иран.

"Сенатор Сандърс не говори много за външна политика, но когато го прави, поражда тревога, защото звучи сякаш не е дообмислил всичко", каза тя в четвъртък. Главният въпрос днес ще е дали работата на Клинтън с местните структури ще бие ентусиазма на привържениците на Сандърс.

Допреди година Сандърс бе просто сенатор от Върмонт, известен с критиките си към Уолстрийт и уникалния си псевдосоциализъм, пише "Политико". Сега обаче той е сериозен конкурент на Клинтън.

Сандърс е най-близкото нещо до социалист в Америка, отбелязва медията. Неравенството е основният фокус не само на кампанията му, но и на цялата му работа като депутат и кмет на Бърлингтън. Той иска универсална здравна система и безплатно висше образование.

За разлика от републиканеца Доналд Тръмп, чиито привърженици са бесни от факта, че изостават от променящата се икономика, феновете на Сандърс, особено младите, са ядосани на "единия процент" хора, притежаващи огромно богатство. Той привлича и демократи, които са скептични към Клинтън.

Сандърс подкрепя Гърция в неохотата ѝ да налага още бюджетни ограничения, фен е на скандинавския модел на управление и е против разширяването на НАТО. Той няма опит в международните отношения, но базира политиките си на възгледите си за националното управление.

Гласува против войната в Персийския залив и инвазията в Ирак, но подкрепи президента Джордж У. Буш във влизането му в Афганистан след 11 септември 2001. Сандърс би могъл да бъде първият еврейски кандидат за президент от голяма политическа партия, но избягва темата за Израел в кампанията си.

Републиканците

При републиканците двама души спорят за гласовете на консерваторите, ядосани на елитите и върхушката. Милиардерът Доналд Тръмп е предпочитан от републиканците на национално ниво, но в Айова е с изравнени позиции с ултраконсервативния сенатор Тед Круз, представителя на религиозната десница.

Точно тази мрежова структура липсва на Доналд Тръмп. Милиардерът предпочита масовите митинги пред неуморната упорита работа в по-малки мащаби, на която го принуждават противниците му.

Сенаторът от Тексас Тед Круз, човек на Чаеното парти, не само разполага със силна организация, а може да разчита и на логистичната подкрепа на местни евангелистки лидери.

"В Айова подкрепата на религиозната десница и движението за домашно образование дава голямо предимство. Круз почти сигурно ще бие в Айова", предрича политологът Кеъри Ковингтън от университета на Айова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе