Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Жълт код за опасни поледици за утре в Северозападна България

Жълт код за опасни поледици за утре в Северозападна България

Жълт код за опасни поледици е обявен за утре в пет области на Северозападна България. От агенция "Пътна инфраструктура" приканват шофьорите да отложат пътуванията. 

Предупреждението за потенциално опасно време е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Очакваните валежи и ниските температури ще създават условия за образуване на поледици, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. 

Николай Георгиев от Ситуационния център на пътната агенция обобщи пред "Хоризонт" днешната ситуация:

В Силистра сутринта имаше проблем с метеорологичната обстановка и беше затворена  изцяло областта за товарните автомобили, но няма проблем вече, отворена е цялата област, както и съседните пътища, които водят към нея. Състоянието на проходите - Троянският си остава затворен, Котленският си има забрана за над десет тона. В момента има заледявания по високите части и главно в Пазарджик все още остават ограниченията на Батак - Доспат, Белово - Юндола, както и на Велинград - Сърница. Там товарните не могат да минават, трябва да са без ремаркета и полуремаркета. 

Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждава шофьорите да тръгват на път с добре подготвени за зимните условия автомобили и да предвидят повече време за пътуване. При възникване на предпоставки за поледици ще се спира изцяло движението до тяхното отстраняване. Ще се извършва и превантивна обработка на пътните участъци. Необходимо е шофьорите на тежкотоварни  превозни средстнва и на леки автомобили да тръгват само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

За последното денонощие 117 души са преминали през спешния кабинет по травматология в болница "Пирогов”. Почти половината от тях са приети за лечение. Над 30 от пациентите потърсили помощ са със счупвания.

680 глоби за непочистени тротоари вече са издали екипите на Столичния инспекторат, информира директорът Веска Георгиева. Според нея досега не са получени сигнали за опасни ледени висулки:
Ледените висулки по частните сгради са отговорност на собствениците или ползвателите на сградата, ако е етажна собственост. Първата работа на собствениците или ползвателите, в това число и на колегите от столичния инспекторат на дирекция "Сигурност" е да обезопасят с лента местата, за да не може ние, гражданите, да не минем под опасната висулка

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе