Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Овладяна е ситуацията с покачване нивото на яз. „Огоста“

Овладяна е ситуацията с покачване нивото на яз. „Огоста“

Остава в сила частичното бедствено положение в община Хайредин, заради преливането на р. Огоста. Кметът на общината Тодор Тодоров съобщи за БНР, че нощта е преминала спокойно, няма наводнени нови къщи и терени. Превантивно са евакуирани възрастни хора, както и местния старчески дом. От фермите в близост до реката са изведени животните.

Ситуацията с язовир „Огоста“ за момента е овладяна и няма опасност за населените места по поречието, каза изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Атанас Мулетаров. Той посочи, че язовирът се държи на ниво, което вече не се покачва. „Изпускаме по 72 кубика в секунда и няма да го увеличаваме, защото коритото на Огоста няма да може да поеме по-големи количества“, каза той и подчерта, че населените места, като Хайредин не са застрашени. В момента в яз. "Огоста" има 370 млн. кубика вода. Максималният му обем е 506 млн. кубика, уточни за  bTV областният управител на Монтана Валери Димитров.

Частично бедствено положение бе обявено на територията на Община Елин Пелин – за населените места с. Столник, с. Чурек, с. Голема Раковица, с. Потоп и с. Елешница. В момента положението е овладяно. Дъждът намалява и нивото на реките на територията на Община Елин Пелин започва да спада.

Ситуацията в засегнатите райони от обилните валежи в София през денонощието е овладяна и се нормализира, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Екипите на общината и на пожарната са отводнявали залетите площи в районите „Нови Искър" – кв. "Изгрев", в ,„Кремиковци" и „Витоша". Възстановено е движението по Южната дъга на столичния околовръстен път. 

В град Дунавци, Видинско, над 50 имота са засегнатите от придошлите води на р. Войнишка. И там е обявено частично бедствено положение. Затворен е пътят към с. Черно поле.  Жълт код за значителни валежи с гръмотевици на 18 юни е обявен за 7 области за днес: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе