Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пак огън в Карабах, Армения наруши примирието

Пак огън в Карабах, Армения наруши примирието

Пак огън в Нагорни Карабах. Армения наруши примирието, постигнато в Москва след 10 часа преговори снощи. То трябваше да влезе в сила днес в 12 ч.

Въпреки обявеното примирие арменските въоръжени сили продължават да атакуват позициите на азербайджанската армия , както и населени места, обяви на брифинг Хикмет Гаджиев, съветник на азербайджанския президент Илхам Алиев. Гаджиев заплаши, че ако Армения продължи провокациите, Азербайджан ще използва правото си на самоотбрана и ще даде „адекватен отговор“. Представителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян на свой ред обвини Азербайджан в продължаване на обстрела по територията на Армения. 

"Обявява се прекратяване на огъня от 12ч. на 10 октомври 2010г. с хуманитарни цели за обмен на военнопленници и други задържани лица и на телата на загиналите при посредничеството и в съответствие с критериите на Международния комитет на Червения кръст. Конкретните параметри на режима на прекратяване на огъня ще бъдат съгласувани допълнително", обяни руският външен министър Сергей Лавров след края на преговорите. 

Лавров добави, че Баку и Ереван ще пристъпят към преки преговори с цел скорошно постигане на мирно уреждане на конфликта. Както и че страните признават неизменността на съществуващия преговорен формат.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе