Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

СБЖ: Редуващите се правителства си затварят очите за концентрацията на медиите в частни ръце

СБЖ: Редуващите се правителства си затварят очите за концентрацията на медиите в частни ръце

Общото събрание на Съюза на българските журналисти призова да се спре деградацията на българските медии и да се върне авторитетът на българската журналистика.

Това, според участниците, прави изключително трудно да се упражнява журналистическата професия в България. Не се спазват елементарните правила на журналистическата етика и независимост, погазени са социалните и трудовите права на журналистите, коментира Йордан Георгиев - член на УС и делегат от Силистра:

Повод за нея е отчетеният срив на България до незавидното 106-о място в годишния индекс на свободата на пресата на базираната в Париж международна организация "Репортери без граница". В българските медии тече процес на монополизация и концентрация в частни ръце, пред която редуващите се правителства си затварят очите, макар всички да са наясно кои са монополистите и с какви методи си служат,за да запазят своите позиции.

Затова участниците в Общото събрание на СБЖ поискаха парламентът да приеме Закон за професионалната журналистика и защита на журналистическия труд, каза Георгиев:

Очевидно е, че в близките години, само законова принуда може да защити журналистите и да гарантира не само техните права, но и наличието на демократична, високопрофесионална и обективна медийна  среда, коментира Йордан Георгиев - делегат от Силистра. 


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе