Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ОБЗОР: 5 жертви на бурите в Централна Европа

ОБЗОР: 5 жертви на бурите в Централна Европа

Паднали дървета заради силните ветрове в Европа причиниха смъртта на петима души в Централна Европа - по двама в Чехия и Полша, и един в Германия, съобщи Ройтерс. Стотици хиляди домакинства останаха без ток.

Бурите предизвикаха многобройни инциденти в Чехия. Само в Прага и Средночешката област бяха подадени десетки сигнали. Има информация за отнесени покриви и повалени дървета. В Северна Чехия ветровете достигнаха силата на ураган, като край град Усти над Лабе бяха регистрирани пориви до 136 км/час. Вятърът достигна скорост над 100 км/ч в няколко части на Чехия, а на най-високия в страната връх - Снежка, той бе 180 км/ч. По няколко жп маршрута в Чехия влаковете бяха спрени или се движеха със закъснение, а паднало дърво бе блокирало магистрала близо до Прага. Зоологическата градина в чешката столица бе затворена, но летището работеше без проблеми. Загиналите при бурята са възрастни мъж и жена. В 7 области е обявено извънредно положение, съобщи РИА Новости.

В Полша бурните ветрове повредиха тръбопровод на терминал за втечнен газ на пристанище Швиноуйшче. Има малко изтичане, но няма големи щети, съобщи говорител на държавния оператор на газопровода Газ-систем. В Западна Полша близо 200 000 души са без ток, посочва Франс прес. И двете жертви в страната са шофьори на автомобили, върху които паднали дървета, уточнява РИА Новости.

В Германия заради бурята 63-годишен мъж, който бил на къмпинг с брат си в град Зеещет, загинал. Брат му е спасен от водите и е в болница. Противопожарната служба на Берлин обяви извънредно положение в ранните часове на вчерашния ден, след като бурята причини хаос по улиците на столицата. Един човек е ранен сериозно при падане на строително скеле. Покривът на жилища сграда бе отнесен, изкоренени са дървета. Противопожарните служби съобщиха, че са получени над 100 спешни повиквания между 4-7 ч. сутринта и призоваха на работа всичките си доброволни сътрудници. Жп съобщенията бяха частично прекъснати заради урагана, който премина над северната и централната част на страната. Ограниченията в транспортните връзки засегнаха Берлин, Хамбург и още 6 федерални провинции. В някои райони е прекъснато електроснабдяването, блокирани са пътища. Властите препоръчват на гражданите да си останат вкъщи и да избягват гори и паркове. Река Елба преля бреговете си в Хамбург, съобщи говорител на пожарната. Спасителни екипи спират движението по близките пътища.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе