Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Жандармерия нагази гетото в Ихтиман

ОБЗОР: Жандармерия нагази гетото в Ихтиман

Жандармерия нахлу в ромското гето в Ихтиман, където по-рано местни биха полицаи. За два дни са задържани общо шестима души. Двама от тях – Мюлер Даскалов и баща му, са арестувани за разправата с униформените. Други четирима души са задържани в рамките на вчерашната полицейска операция по издирване на лица от криминалния контингент.

Напрежението в града нарасна след инцидента с нападение над полицай. До него се стигна, след като автопатрул се опитал да спре мерцедес, който криволичил по улиците на Ихтиман. Шофьорът избягал, а когато униформените го настигнали, блъснал полицейската кола. Накрая се стигнало до сблъсъците в ромската махала. Агресивният Мюлер Даскалов дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор от града, след което го ударил в лицето. Според прокуратурата действията на мъжа се отличавали с изключителна дързост. Баща му В.Р. е обвинен, че по същото време на ул. "Дунав" също дърпал за униформата полицай, скъсал пагоните и джоба и му нанесъл удар в лицето. Целта била да спре полицаите, които проверявали сина му. Мюлер отрича да е карал колата си пиян. На въпроса защо се е укрил отговори единствено: "Просто страх ме беше". Впоследствие защитникът му добави, че всъщност 23-годишният Даскалов отрича изобщо да е бил зад волана на преследвания от полицията джип.

Полицаите, участвали в преследването и последвалите сблъсъци в ромската махала, обаче са категорични, че именно Мюлер Даскалов е бягал от тях и след това неговите роднини са ги нападнали, за да предотвратят ареста му. "Не ни дадоха да вземем водача. Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути", разказа единият от потърпевшите служители на РУ-Ихтиман Георги Митев. По думите на униформените те са се оказали сами срещу около 60 души, които са проявили не само вербална, но и физическа агресия срещу тях. Колега на Митев добави, че има медицинско свидетелство за охлузвания по ръцете и рана от вътрешната страна на устата. На Мюлер Даскалов и баща му са повдигнати обвинения. Двамата мъже остават в ареста за 72 часа. Полицията твърди, че двамата задържани за нападението над полицаите нямат общо с проведената вчера акция в ромската махала на Ихтиман. В хода на операцията са били задържани други четирима души, стана ясно след брифинг на директора на ОД МВР ст. комисар Георги Григоров и шефът на РУ Ихтиман Лъчезар Колев, предаде БНТ. Те бяха категорични, че са търсили хора от криминалния контингент и тази акция няма нищо общо със случилото се на 6 февруари.

Четиримата арестувани са оперативно интересни, каза Григоров. Той увери, че няма напрежение в града и всичко е спокойно. „За да се проверят няколко адреса, РУ - Ихтиман не разполага с безброй служители, на мен ми трябват повече сили. Трябват ми лица, които като се укриват трябва да ги ударя в по-тъмната част на денонощието, тоест рано сутринта, което ми позволява закона. Разберете, няма ескалация на напрежение. Има случай от преди 2 дни с пострадали служители. Образували сме делото, водят се процесуално-следствените действия", каза от своя страна Лъчезар Колев.

Междувременно жители на ромската махала обявиха пред Нова телевизия, че след нахлуване на униформени в дома му, здравословното състояние на бащата на един от издирваните се е влошило и той е починал. Според друга версия на местните мъжът погледнал през прозореца на стаята си и полицай му е нанесъл удар. МВР потвърди за смъртен случай, но отрече той да е следствие от акцията. Освен това от ведомствения пресцентър отрекоха домът на починалия да е бил обект на претърсване. "Минути преди 8.00 часа е получен сигнал, че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място медицински екип. Извършва се оглед. По случая е образувано следствено дело", заявиха от МВР. По-късно старши комисар Георги Григоров съобщи, че във връзка със смъртта на 65-годишния мъж се водят следствени действия и че върху него не е оказвано никакво насилие. Полицаите не са имали никакъв физически контакт, само визуален. Никой не е влизал, не е имало никакво насилие, категоричен беше той.

Докато акцията на жандармерията течеше, бТВ пък съобщи, че зрител, пожелал анонимност, изпратил на телевизията клип, на който се вижда мъж от ромски произход в нетрезво състояние, който се въргаля по земята и опитва да кара колело в Районното полицейско управление в Ихтиман. Според човека, изпратил кадрите, те са заснети от полицаи, които са се гаврели със задържания. Шефът на управлението Лъчезар Колев потвърди, че видеото е от сградата на местната полиция, но уточни, че заснетият мъж е добре известен на МВР и към момента се намира в Централния софийски затвор. Той все пак добави, че подобно отношение към задържан не трябва да има. Вътрешният министър Валентин Радев е разпоредил проверка на клиповете. Той осъди нападението над униформени в Ихтиман. "Не може и обществото трябва да свикне никой да не си позволява да посяга на длъжностно лице, още по-малко на тези от полицията", посочи Радев. Тези хора трябва да въвеждат ред и когато върху тях се посяга, се посяга и на държавността, каза той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе