Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Искат полицейски постове в "Пирогов"

ОБЗОР: Искат полицейски постове в

Има пропуски в действията на охраната на болницата. Това призна директорът на "Пирогов", проф. Асен Балтов по повод инцидента с 18-годишния Калоян, който избяга от лечебното заведение, след като преби медицинска сестра. Младежът беше открит мъртъв часове по-късно. След като младежът задействал датчика за противопожарно известяване, всички охранители се втурнали към асансьора и го блокирали вместо да блокират всички изходи от болницата и да го заловят. Проф. Балтов е разговарял с вътрешния министър Валентин Радев и е поискал да бъдат възстановени полицейските постове в лечебното заведение. В поликлиниката на болницата ще бъде поставено видеонаблюдение в коридорите и кабинетите, обяви директорът.

"Днес свиквам всички, отговорни за достъпа до клиниката, и ще обсъждаме по-добрия видеоконтрол. В момента започна ремонт и ще бъде изградена нова структура за видеонаблюдение с видеостена, която ще има 24-часова връзка, за да бъде подобрена сигурността за хората, които работят там", каза Балтов. "Ще се ограничи достъпът на външни лица, в отделенията ще се сложат монитори, с които сестрите да наблюдават коридорите – това са част от мерките, които ръководството на болница взема, за да осигури безопасността, каза още Балтов.

Хората, които работят в болничната сфера, трябва да имат сигурност, но не може и навсякъде да има постоянно полицейско присъствие. Това коментира от своя страна главният секретар на МВР Младен Маринов.

По думите му ще се търсят варианти със "сили и средства на болничните заведения, по-добра комуникация с охранителните фирми, най-вероятно и обучения на служителите, които изпълняват тази дейност". Той заяви, че се е срещнал с ръководството на болницата, с които се опитват да установят къде са пропуските, довели до инцидента и как точно се е случил той. Маринов допълни, че има информация за неправилни тактически действия на определени служители, вследствие получения сигнал и забавена реакция при инцидента в болницата. Той обаче не уточни дали става дума за полицейски служители или такива на охранителната фирма, ангажирана със сигурността в "Пирогов". И заяви, че не всички охранителни фирми, наети от лечебни заведения изпълняват задълженията си професионално и в пълен обем.

Междувременно стана ясно, че пребитата медицинска сестра вече е оперирана.

Реконструкцията на яблъчната кост и носа й беше извършена лично от завеждащия Отделението по лицево-челюстна хирургия д-р Константин Димов. "Интервенцията продължи близо 90 минути, успешна е и пациентката се възстановява нормално", съобщи д-р Димов.

Медицинската сестра бе нападната и пребита в нощта на петък срещу събота от 18-годишния Калоян Милев. Момчето било прието в токсикологията на "Пирогов", след като било доведено от родителите му в неадекватно състояние след употреба на марихуана.

Според проф. Асен Балтов пациентът е бил вързан за леглото през ръцете, краката и гръдния кош, но неясно как е успял да се развърже, да нападна сестрата и след това да избяга от болницата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе