Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Обявяват присъдата на Савченко днес

Обявяват присъдата на Савченко днес

Руски съд в град Донецк започна да огласява присъдата срещу украинския пилот Надежда Савченко, обвинена в убийството на двама руски журналисти по време на войната в Източна Украйна. Делото е смятано за критично важно не само за руско-украинските отношения, но и за отношенията на Кремъл с ЕС и САЩ. Окончателната присъда се очаква да стане известна днес.

Вчера преди обед руските медии побързаха да съобщят, че Савченко е била призната за виновна от съда в убийството при обстрел с гаубици на журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин в Луганск преди 2 години. Инфомацията бе подета и от световните агенции. По-късно обаче стана ясно, че те са се объркали. Съдията не е обявил присъдата, а прочел обвинителния акт. Ако бъде призната за виновна, Савченко я чакат до 23 г. затвор, колкото искат прокурорите.

Адвокатът й заяви, че украинката няма да обжалва присъдата, като това ще отнеме възможността да бъде обжалвана в Европейския съд за правата на човека. Адвокат Фейгин също така уточни, че Савченко ще започне нова гладна стачка 10 дни след като присъдата влезе в сила.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе