Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Обявиха новата височина на Еверест

Обявиха новата височина на Еверест

Китай и Непал обявиха официално данните от новите изследвания на най-високия връх на планетата, проведени миналата пролет. От тях става ясно, че Еверест остава висок 8848,86 метра - толкова, колкото е измерен и през 50-те години на миналия век от индийски учени, а през 1975 г. потвърдено и от китайско изследване.

 

На 27 май тази година екип от китайски геодезисти прекара повече от 2 часа на върха, за да монтира специална антена и да направи измервания на снега. Последното китайско измерване е през 2005 г. и отчита 8844 метра височина, но остава спорът дали да бъде включена и снежната шапка, с която по онова време Еверест е с 4 метра по-висок. 

Непал реши да бъде извършено ново измерване, заради спекулациите, че общоприетата височина може да не е същата след серията земетресения през 2015 г. Властите проведоха преговори с Китай и през 2019 г., по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Непал, се договориха Китай да изпрати свой екип от алпинисти и геодезисти, а после двете страни да обявят заедно новите данни. Това се случи днес предиобед, онлайн от външните министри на Непал и Китай - Прадим Кумар Гивалей и и Ван И.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе