Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган обяви: Кацаме на Луната през 2023-а

Ердоган обяви: Кацаме на Луната през 2023-а

 

Турският президент Тайип Ердоган обяви мащабна космическа програма, която има за първа цел кацане на луната през 2023 година. Това предава, предава БГНЕС.

"Нашата цел е да извършим твърдо кацане на Луната в края на 2023 г. в чест на 100-годишнината на републиката. Това е първият етап. Вторият етап е меко кацане. Вярвам, че нашите инженери ще се справят с предизвикателството", каза Ердоган.

Анкара възнамерява да строи космодрум с международно участие, за да може републиката да "получи достъп до космоса".

Турция се интересува от сътрудничество с Русия в космическата индустрия. Това заяви от своя страна ръководителят на Републиканската космическа агенция Сердар Хюсеин Йълдъръм пред ТАСС. "Що се отнася до Русия, ние вече установихме много добри отношения. Срещнах се с руския посланик в Турция Алексей Ерхов и работим по проектоспоразумение за това как Турция и Русия могат да продължат сътрудничеството в тази област. Разбира се, Русия заема много важно място в космическата индустрия и ние сме наясно с това. И действително сме заинтересовани от сътрудничество с Русия", каза Йълдъръм.

Според него "през следващите няколко месеца" Анкара очаква да се споразумее с Руската федерация "в кои конкретни области е възможно това сътрудничество". "Надявам се в близко бъдеще да можем да се срещнем с ръководителя на „Роскосмос" Дмитрий Рогозин и да обсъдим всички подробности за сътрудничество между Турция и Русия, след като нашият президент определи задачите на агенцията ни. Имаме много амбициозни задачи", каза Йълдъръм.

Той заяви, че Турция вероятно ще използва руския космически кораб "Союз" за полет на свой космонавт.

В края на май 2018 г. азербайджанската агенция „Тренд", позовавайки се на източник от турския кабинет, съобщи, че след 2023 г. Турция планира да стартира собствена програма за обучение на астронавти. Анкара възнамерява да похарчи около 6 млрд. долара за изпълнението на този проект. Правната рамка за това е изготвена през есента на 2016 г. Това е един от най-големите и амбициозни проекти в съвременната турска история.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе