Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ердоган обяви "Аккую" за символ на сътрудничеството с Русия

Ердоган обяви

Президентите на Русия и Турция Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин дадоха началото на строителството на първата турска атомна електроцентрала – „Аккую", като това се случи в режим на видеоконференция, предава ТАСС.По-рано помощникът на руския президент

Юрий Ушаков заяви, че осигурявайки строителството на централата, Русия застава в основата на създаването на турския атомен отрасъл, способствайки усвояването на нейните съвременни и енергоефективни ядрени технологии.

АЕЦ „Аккую" с четири енергоблока ВВЕР – 1200 се строи в провинция Мерсин на брега на Средиземно море. Споразумението между Турция и Русия беше сключено през май 2010 година. В момента проектът се финансира изцяло от руската страна.

"Строената от „Росатом" първа турска атомна електроцентрала „Аккую" е станала символ на сътрудничеството между Русия и Турция", заяви Ердоган. „Изминахме дълъг път. Днес АЕЦ „Аккую" стана символ на нашето сътрудничество и показател за неговото ниво", заяви Ердоган в хода на изказването си на церемонията по началото на строителството на първия блок на централата, в която участник беше и руския президент Владимир Путин, който е на двудневно посещение в Анкара.

"Първият блок на атомната електроцентрала (АЕЦ) „Аккую" ще бъде пуснат през 2023 година, за 100-годишния юбилей от основаването на Турската република, обеща Путин. - Пред нас стои амбициозната задача да пуснем първия енергоблок през 2023 година, по случай 100-годишнината от основаването на Турската република. Заедно с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган се договорихме, че ще направим всичко, за да изпълним тази задача."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе