Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Израел обвини Брюксел, че финансира терористични организации

Израел обвини Брюксел, че финансира терористични организации

Израел отправи обвинения към Европейския съюз във финансиране на неправителствени организации, които са противници на управляващите и поддържат връзки с терористични организации. По този начин Брюксел сам нарушава собствените си правила, подчертаха от Министерството на стратегическите въпроси на Израел, отбелязва водещото германско издание Der Spiegel, цитирано от Агенция "Фокус".

В Израел е налице „загриженост, че парите на европейските данъкоплатци се използват за подпомагане на връзките с терористични организации", се казва в доклад на израелското министерство. В документа се подчертава, че през 2016 г. ЕС е платил на норвежката организация Volkshilfe 1,76 млн. евро, но след това е установено, че тя поддържа връзки с „Хамас" и Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП). И двете организации са класифицирани от ЕС като терористични, подчертават от редакцията.

През 2016 г. ЕС е отпуснал повече от пет милиона евро на организации, които открито се противопоставят и бойкотират властта в Израел. Сред тях са ирландската организация Trócaire, която е получила 520 хил. евро. „Тя инициира и подкрепя петициите, призоваващи ЕС да наложи икономически санкции на Израел", се казва в доклада.

„Очаквам ЕС да поддържа обявнената политика на противопоставяне на бойкота на Израел и да не подкрепя организации, които имат с връзки с тероризма", подчерта министър Гилад Ердан.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе