Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ИД обстрелва училище в Турция

ИД обстрелва училище в Турция

Анкара обвини 16 души в организиране на атентата в Истанбул

"Ислямска държава" изстреля два снаряда по училище в югоизточната част на Турция, съобщи Ройтерс. Единият паднал директно в двора, уточни в. "Хюриет". Нападението е станало в граничния град Килис. Убита е жена, работила в училището, а трима, сред които ученичка, са ранени. Пострадалите са откарани в болница. Останалите училища в провинцията са евакуирани, съобщи държавната агенция Анадолу.

Две други ракети, също изстреляни от Сирия, се приземили в поле близо до сградата, каза кметът на града Хасан Кара пред тв канала NTV. Той напочни, че и преди снаряди, изстрелвани от Сирия, са падали в града. Килис се намира близо до територия в Сирия, контролирана от "Ислямска държава". Градовете в региона често са обект на произволен артилерийски обстрел от джихадистите. Турските военни определиха мястото, откъдето е проведен изстрелът, и нанесоха ответен удар, предаде NTV.

В същото време 16 души бяха изправени пред съд в Турция по обвинения, че са замесени в организирането на атентата на 12 януари в Истанбул, съобщи Би Би Си. Според прокуратурата, всичките заподозрени са сирийци и членове на ИД, която стои зад терористичния акт. След нападението в Истанбул турската армия започна бомбардировки срещу джихадистите в Сирия и Ирак и вече е избила над 200 бойци на групировката, съобщи премиерът Ахмет Давутоглу.

Лондон гони мигранти, ако не знаят английски

Владеенето на английски език става задължително за някои имигранти, пристигнали да живеят трайно във Великобритания. Те ще бъдат подлагани на изпит и ако се провалят, може да бъдат връщани в родината си, предупреди премиерът Дейвид Камерън.
От октомври влиза в сила нов закон за пребиваващите трайно на територията на Кралството. Той се отнася за чужденци, сключили брак с британски гражданин или трайно установили се в страната. Хората, получили разрешение да отидат да живеят при семейството си на Острова, ще бъдат задължени да полагат усилие да се интегрират. 30 месеца след пристигането им ще трябва да се явят на изпит по английски език и да демонстрират напредък в овладяването му. Ако не са научили нищо, може да бъдат върнати в родината си.

Премиерът Камерън обяви също така и програма за 20 млн. паунда, които ще бъдат вложени в интегрирането на мюсюлманки. Камерън каза, че те трябва да научат английски, за да се сложи край на сегрегацията и да бъдат предпазени от екстремизъм.

Хванаха алжирец за атаките в Кьолн

Властите в Германия арестуваха 26-годишен алжирец, заподозрян за сексуално посегателство в Кьолн в новогодишната нощ, съобщи АП. От градската прокуратура уточниха, че неназованият кандидат за убежище бил задържан в дом за бежанци в съседния град Керпен. Той е първият арестуван по обвинение в сексуално посегателство след серията нападения.
Междувременно вицеканцлерът Зигмар Габриел призова Мароко и Алжир да приемат обратно гражданите си, които са поискали убежище в Германия, но не са го получили.

Говорител на канцлерката Ангела Меркел пък посочи, че няма да има радикална промяна в политиката по отношение на мигрантите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе