Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пътната обстановка е динамична, общините – в снежна хватка

Пътната обстановка е динамична, общините – в снежна хватка

Заради слаба видимост, ураганен вятър и снегонавявания е затворен за движение участъкът Карнобат - Бургас от автомагистрала „Тракия“. В Бургаска област е затворен и пътят Ямбол - Средец. Аварирал тир е запушил участъка мужду село Медово и град Каблешково. В района има и закъсали автомобили. Няма сигнали за бедстващи хора на територията на областта.

В община Смолян е обявено частично бедствено положение заради обилния снеговалеж и образувалата се дебела снежна покривка. Заместник-кметът Марияна Цекова обясни, че машините на снегоподдържащите фирми работят на денонощен режим, но снеговалежът не спира. В момента няма подадени сигнали за бедстващи хора.

Сняг вали на територията на цялата Пловдивска област. Към момента няма населени места без ток и вода. Няма сигнали за бедстващи хора.

След четиридневна снежна блокада днес се очаква да бъде отменено частичното бедствено положение в община Първомай. Пътищата в района са проходими, нормализирани са доставките на хранителни продукти в отдалечените райони.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че поради силен снеговалеж и намалена видимост е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по първокласния път Антон – Калофер, както и в двете посоки по път I-6 от София за Карнобат на територията на областите София, Пловдив и Ямбол.

Третокласната пътна мрежа в област Силистра е проходима при зимни условия. Все още няма път до дуловското село Секулово. Не са разчистени и пътните отсечки между селата Руйно и Правда и Водно – Брадвари. Там очакват роторни снегорини, които да пробият преспите.

Ограничение за движение е въведено на пътя Кърджали - Хасково заради падналия сняг. То важи за товарните автомобили с тегло над 12 тона и в двете посоки, съобщиха от Областната администрация в Кърджали. Обстановката в района е спокойна, няма селища без ток и вода. Най-много сняг тази сутрин е паднал в община Кирково, където снежната покривка по високите места достига един метър.

Над 30 души са потърсили спешна помощ в областната болница в Сливен заради травми, получени при падане в поледиците от края на миналата седмица до днес. От община Сливен обявиха, че основните улици са чисти, но достъпът до по-малките е затруднен и те остават заледени. Не са почистени и спирките, освен тези в централна градска част. Заместник-кметът Стефан Кондузов коментира ситуацията:

Не можем да влезем във всички малки улички. Малките улички са тесни и има паркирали автомобили. Там е невъзможно да мине колата, която почиства и която разпръсква солта.  

Според кмета Стефан Радев отговорността за почистването е поделена между общината и гражданите и фирмите, които в голямата си част не са почистили пред домовете и офисите. 

Снеговалежът затвори пътища във Великотърновска област. Аварираха снегорини на пътно-поддържащата фирма за републиканската пътна мрежа, счупиха се и трактори на частни фирми, включили се да помагат при разриването на главните пътища. За неопределено време е отворен пътят Велико Търново – Свищов, където за пореден ден роторни снегорини и военна техника пробиват преспите. В община Павликени се отварят и затварят тертокласни пътища между селата и общинския център. Високата част на Полски Тръмбеш е без вода заради авария на главен водопровод.

През Прохода на републиката камионите задължително трябва да са с вериги, а в подстъпите към прохода има разположени полицейски пунктове, които спират неизрядните тежкотоварни камиони.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе