Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

ТИД-обществото потегля по Дунав от Видин на 12 август

ТИД-обществото потегля по Дунав от Видин на 12 август


70 чужденци от 9 държави и 11 българи са се записали до момента за участие в 59-тото издание на международната регата "ТИД".

Маршрутът по река Дунав стартира на 21 юни от германския град Инголщадт и преминава през държавите Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, за да завърши на 5 септември в делтата на река Дунав в Румъния. Етапът от речния поход в България (Ново село - Силистра) е в периода 9 - 24 август.  В Русе броят на участниците в международната регата ще достигне около 200 души.

Българският маршрут започва от Видин и завършва при Силистра. В момента участниците в регатата се намират в организиран бивак около крепостта "Баба Вида" във Видин. Осигурена е течаща вода, импровизирана баня, както и химически тоалетни. Задължително условие за всички е да попълнят регистрационна форма, с която да удостоверяят, че са запознати с условията на провеждане и Правилника на регатата. Като гости на града, днес чуждестранните участници имаха възможността да разгледат културните и историческите забележителности на Видин безплатно.

"До края на деня очакваме още около 30-40 души, българи- да се запишат", каза за Радио Видин Йонко Кожухаров, ръководител и организатор на международната регата в българския участък на Дунав, който тази година за втори път се е ангажиран с организацията.

"В по-малките населени места ни обръщат повече внимание. В едно малко село като Байкал например, ни създадоха перфектни условия. Като цяло условията навсякъде са добри, но може и още да се работи в тази насока. Иначе регатата събира много различни нации с различни манталитети. Мога да дам пример със заспиването в лагера. Знаете за германската педантичност, те лягат рано и стават рано, докато ние, българите, в 5 сутринта лягаме... По същия начин се действа и с разпъването на палатките- германците действат веднага, докато българите правят това в последния момент. Пожелавам си догодина, за  60-тото юбилейно издание, нещата в организационно отношение, както и по време на регатата, да са перфектни. Сърдечно благодаря и на Българската федерация по туризъм, която много помага", каза още Йонко Кожухаров.

Туристическо дружедство "Бонония" Видин по традиция всяка година посреща с рибена чорба участниците в регатата, каза председателят Тошко Маркин:

"Спазваме традицията и вчера отново посрещнахме участниците с рибена чорба. Днес очакваме и участниците в Републиканския воден поход и утре заедно всички потеглят по вода към Лом. Туристическо дружество "Бонония" ще се включи с 11 човека."
 
"Участвам за втора година в регатата. Видин много ми харесва, особено паркът. И догодина с радост ще се включа в юбилейното 60-то издание", казва Евгени от Свищов, който работи като електротехник в Испания от дълги години, но при възможност с радост се включва в регатата. Заедно с него има и други участници от дунавския град.

Част от правилника на "ТИД 2014" гласи:

Всеки участник в гребната регата трябва да бъде екипиран за провеждане на многодневен воден поход, лодката му да бъде снабдена с колесар и багажът така подбран, че да се помести в нея. Осигуряването на бивачни съоръжения, обезопасена лодка, шприцка, спасителна жилетка, българско флагче, личен превързочен пакет и необходими лекарства е задължение на всеки участник.

Председателите/секретари/ на туристически дружества и клубовете по воден туризъм отговарят за подбора и предварителния инструктаж на участниците в ТИД-2014. В района на биваците няма да бъдат допускани автомобили! Всеки участник с регистрацията се съгласява с правилата за участие в похода! С настоящата наредба следва да се запознаят всички членове на клубовете по воден туризъм и туристическите дружества. Наредбата е съгласувана с протокола от конференцията на ТИД -59 в гр. Бая Унгария!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе