Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Болсонаро обсъжда Амазония, но без "драгия" Макрон

Болсонаро обсъжда Амазония, но без "драгия" Макрон

Европа  да не  поучава Бразилия за околната среда

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че има готовност да обсъди положението с Амазония с всички, освен с "драгия Макрон" след изказване на френския президент за суверенитета на Бразилия, предаде Франс прес.

Болсонаро заяви, че Европа няма основания да поучава Бразилия за околната среда. В продължение на седмица има силен международен натиск заради пожарите, които унищожават обширни райони от най-голямата тропическа гора в света.

Болсонаро обяви пред журналисти в столицата Бразилия, че след няколко часа ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел. Той добави, че е усетил у нея "желание за нормализация" след остра размяна на изказвания, когато в началото на месеца Германия преустанови част от субсидиите си за опазването на Амазония. Тогава Болсонаро посъветва Меркел "да залеси наново Германия".

Бразилският президент смекчи предишната си позиция и вече заявява, че е "готов да разговаря с всички, освен с драгия ни Макрон, докато той не вземе назад думите си за суверенитета на Амазония". Френският президент беше заявил, че въпросът за суверенитета на Амазония е отворен и принадлежи на целия свят, тъй като най-голямата тропическа гора  е наричана "белите дробове на Земята". Болсонаро от три дни напразно настоява Макрон да оттегли "оскърбленията си".

60% от амазонската гора се намира на територията на Бразилия.

Междувременно левият боливийски президент Ево Моралес, въпреки че получава идентични критики за недостатъчно бързи и ефективни действия, продължи призива си за поемане на обща отговорност и мерки в борбата срещу безпрецедентните пожари в Амазония.

 

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе