Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Ченгето обирджия от Враца харчи плячката в Гърция?

Ченгето обирджия от Враца харчи плячката в Гърция?

Има ли връзка бандата, която задигна чувал с инкасо във Враца, с други обири в града? Това се питат "изгорелите" при грабежи собственици на златарски ателиета. Те не крият надеждата си, че приключените безславно дела срещу неизвестен извършител могат да бъдат възобновени. Още повече че соченият за тартор експолицай Христо Георгиев е вилнял и с Люлинската банда. Междувременно тръгна и слух, че престъпната тройка има пръст в обира на бензиностанция на "БГ ойл" на бул. "Мито Орозов" във Враца, извършен на 31 август т.г. Тогава, още по светло - към 19 часа, мъж с черна маска насочил към продавачката пистолет и отмъкнал касата с 3100 лева в нея. Прави впечатление също така, че за грабежите се ползвани само коли от марката "Фолксваген Пасат", каквато има братът на уволненото ченге.

Мозъкът на банковия обир във Враца Христо Георгиев се оказа бивш оперативен работник от 9-о РПУ в столицата с 9 г. стаж там. От миналия вторник вечерта, когато брат му Людмил и рецидивистът от София Иван Иванов задигнаха чувал с 91 000 лева пред банковия клон на Интернешънъл Асет Банк, експолицаят е неоткриваем. Най-вероятно е преминал границата и вече е в Гърция с лъвския пай от 85 бона. А на ортаците си подхвърлил трохите, коментират във Враца.

Тъкмо 38-годишният му брат Людмил и 30-годишният "щатен" пандизчия, който е излежал вече 8 присъди, са свършили мръсната работа преди седмица. Те са дебнели в засада под съседен балкон в дъждовната вечер бронираната кола с инкасото на магазин от голяма верига. Двамата са се впуснали към охранителя Генади Цветков, който се навел под строителното скеле, за да стигне до нощния трезор, единият го халосал с пистолет и го съборил на земята, другият грабнал чувала и си плюли на петите. Докато гардът се изправил и стрелял, "дуетът" бил вече в колата, в която ги чакал тарторът - "Фолксваген Пасат".Но скоро по негово указание тримата се разделили - с неравностойни дялове от плячката. Трудът на физическите извършители на тежкото престъпление бил оценен от боса им само на 6000 лева.

Рецидивистът и по-малкият брат бяха намерени и задържани сравнително скоро след удара - в четвъртък. У тях са намерени шестте бона и други веществени доказателства. Но поведението им по време на разпитите било коренно различно. Братът не само "изпял" много неща и направил самопризнания, но и в голяма степен помогнал на разследването. Заради този принос и чистото му до момента криминално досие той е пуснат още същия ден с парична гаранция само от 1000 лв. За сметка на това ортакът му отричал до дупка участието си в обира. Не си признал и по време на делото по мярката му за неотклонение в събота. Въпреки това съдебният състав с председател Петя Вълчева го остави за постоянно в ареста. Магистратите прецениха, че може да се укрие, макар че има постоянен адрес в столицата, но има данни, че често сменя местонахождението си. За решението натежали и други аргументи - лошата му характеристика и ефективните присъди - 7 за кражби и 1 за грабеж.

За повдигнатото му обвинение за въоръжен грабеж в големи размери той отново може да се озове зад решетките. А наказанието за това престъпление е от 5 до 15 г. затвор.

Оказва се обаче, че и ексченгето, което се издирва, също е било с повдигнато обвинение, на което се полагат толкова години затвор. Само че Христо Георгиев е бил обвинен като ръководител на въоръжена престъпна група, която е извършила грабеж. Служителят на реда е бил арестуван на 8 юли 2010 г. с още трима души в хода на акция "Златарите". На 18 април същата година те обрали златарско ателие в района на Кооперативния пазар в столичния жк "Люлин". Маскираните и въоръжени Христо Георгиев, Росен Рангелов-Човката и Петър Янев-Питбула нахлули в магазина, заплашили с патлак продавачката и след като счупили витрините, задигнали около 3 кг златни накити. Четвъртият съучастник бил шофьор на групата.

Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че задържаният полицейски служител си е бил пуснал рапорт за напускане, но срещу него има дисциплинарно производство, започнало преди това за криминални прояви. По време на обиска в жилището на Христо Георгиев са намерени множество различни накити от благороден метал, мобилни телефони и лаптоп, четири комплекта мъжки военни униформи, радиостанции. Точно при тази акция той се е сдобил с обвинение като бос на въоръжена банда за грабежи. След това е бил уволнен дисциплинарно, но мярката му за неотклонение е променена. Георгиев е бил под домашен арест по време на удара във Враца преди седмица.
По време на разследването са събрани доказателства, че полицаят е участвал и в бандата, задигнала 60 000 лева от магазин за GSM-и в търговски център пак в "Люлин" на 13 декември 2009 г. Той карал колата и слушал по радиостанцията колегите си, за да предупреждава аверите си, докато са в магазина.

Когато се разбра, че полицаят, отмъкнал торбата с инкасото, е участвал и в грабежи на злато, във Враца се заговори, че може би е замесен и в обирите на бижутерии в града. Собствениците на ограбените ателиета пък се надяват замразените дела да се извадят от фризера и най-сетне да се разкрие кои са извършителите.

Първият въоръжен обир е извършен посред бял ден на 8 юни 2010 г. в жк "Дъбника". Сигнал за грабежа е подаден около 11.30 часа от собственика Христо Димитров. Тримата нападатели били с качулки на главите и въоръжени. Те преминали през пазара, без да тичат, нахлули в магазина и насочили пистолети срещу младата продавачка Детелина.

Момичето изпаднало в шок, а в това време маскираните разбили една от витрините с накити, взели всичкото злато от нея и вече тичешком се отправили към спрения наблизо "Фолксваген Пасат", в който ги чакал шофьор. Предишният собственик на магазина пък бил убит на път за дома си, а апашите задигнали и златото, което носел.

На 21 януари 2011 г. към 18.20 часа пак трима въоръжени мъже ограбили златарски магазин в центъра на Враца пред погледите на десетки хора. Търговският обект е на бул. "Никола Войводов" в централната пешеходна зона, непосредствено до кафе-аперитив "Ола". Собственичката Тоника Томова припомни, че бижутерията била заключена, когато нападателите разбили вратата и витрината и нахлули вътре. Тя успяла да натисне паникбутона, но в следващия миг един от престъпниците започнал да я удря с пистолета по главата и тя се свлякла в безсъзнание и в локва кръв.

Тогава било задигнато само около половин килограм злато, защото останалото вече било прибрано в касата, а крадците нямали време за него.

"Още миналата година получих по пощата писмо, с което ме уведомяват, че разследването по грабежа е преустановено", разкри Тоника Томова. Сега й се иска папките по делото отново да се отворят и да се види дали бившият полицай не е замесен и в този случай. Иначе тя е взела много по-сериозни мерки за охрана, но е притеснена, че от нова година полицейският СОД вече няма да го има, а въпреки всичко бизнес дамата повече се доверява на него.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе