Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Обилни валежи в 12 области в страната днес

Обилни валежи в 12 области в страната днес

В 12 области на страната е в сила жълт код за обилни валежи. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. 

Областите, за които важи кодът са: Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Разград, Русе, Търговия, Велико Търново, Габрово, Сливен, Ямбол. Очаквани сумарни количества валежи са между 15 и 25 л/кв.м. В планинските райони валежите ще са от сняг.

Най-голямо количество валежи през изминалото денонощие е паднало в Шумен, където са отчетени 25 л/кв. м. 

21 л/кв. м. са паднали на нос Емине, 17 л/кв. м. са отчетени в Разград, по 14 л/кв. м. са паднали в Бургас, Варна и Русе. 13 л/кв. м. са паднали в Свищов, 12 л/кв. м. във Велико Търново и София, 10 л/кв. м в Елхово и на връх Мусала.

Валежите са преминали в сняг в планинските райони, на места в Североизточна България и на места във високите полета в Западна България. 

Днес над страната на места валежите ще са значителни. Вятърът ще е слаб до умерен, в западната половина от страната - от северозапад, в източната - от север-североизток. Минималните температури ще са между 0° и 5° , максималните - между 5° и 10°.

В планините ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Ще се образува нова снежна покривка. Ще духа умерен до силен север-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Очаква се утре валежите да спрат, уточняват от НИМХ при БАН.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе