Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Пърт обикна България след писмо в бутилка

Пърт обикна България след писмо в бутилка

Две семейства от различни континенти и на хиляди километри разстояние знаят повече едно за друго отколкото техни съседи, близки и роднини. Писмо в бутилка дава началото на едно трогателно приятелство вече повече от две десетилетия между фамилията на к.д.п. Христо Христов от Варна и на Франк Питмън от най-западното австралийско пристанище Пърт.

В далечната 1992 г., тогава още старши пом. капитан, българинът, плавал на борда на кораба "Йордан Лютибродски" на БМФ. "След дълъг ремонт в Сингапур в средата на януари тръгнахме за Бразилия да товарим стоманени изделия. По време на тежкия преход - 29 дни в едната посока и 31 обратно, виждахме само вода", връща лентата назад кап. Христов. Тогава му хрумнало как да убие скуката по време на вахта - като пише писма на гърба на стари морски карти с името на кораба, флага, домашния си адрес във Варна и хобито си - че събира картички и изгледи.

Написал 50-60 послания

затворил ги в стъклени бутилки с метален винт и ги хвърлил в морето. Една от тях изплувала на брега в Пърт в петък сутринта на 1 октомври 1993 г., където Франк бил на обичайния си джогинг и разходка на кучетата с приятели. Австралиецът грабнал неочакваната находка, с която зарадвал съпругата си Валда у дома. Не са отворили съдбоносната бутилка и досега, но са прочели писмото през стъклото. Веднага изпратили дълъг отговор върху гърба на три картички до посочения варненски адрес. Оттогава досега - вече 21 г., хвърчат писма между двата континента, а напоследък вече мейли по електронната поща. Двете фамилии си споделят всичко - за женитбите на децата си, кръщенетата на внуците, за семейните празници, за забележителностите и традициите на своите две страни.

"Франк е инженер, а Валда - преподавател по музика, а след пенсионирането си - доброволец в полагането на грижи за животните в местния зоопарк", разказва съпругата на кап. Христов - Виолета. Мъжът й е възпитаник на морската Алма матер - ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", чийто випуск чествал през 2013-а 40 г. от завършването. Морския вълк има 34 г. плавателен стаж. Докато прекосява океаните, грижливата му съпруга е събрала ценен архив от взаимната кореспонденция - писма, снимки, картички, изрезки от вестници.
На 10-ата годишнина от "бутилковото приятелство" Франк и Валда информирали медиите в Пърт, които

излезли на първите си страници с дописки

за българските им приятели. Австралийците имат две дъщери - Алина и Карин, а семейство Христови - двама синове - Антон и Андрей и двама внуци - Криси и Даниел. За децата в двете посоки хвърчат и колети, някои адресирани директно до хлапетата във Варна. "Видяхме зор да освободим пратката, защото са малолетни", разказва за някои от перипетиите баба им Виолета. Самата тя държи като реликва ръчно шита престилка с извезано кенгуру от своята австралийска приятелка. Двете дами - в Пърт и във Варна, са си направили свои кътове, съответно "България" и "Австралия". В тях на почетно място е вестникът The West Australian - броят му от 12 юли 1994 г., когато Пеневата чета буквално издуха Германия от Световното в САЩ с голяма снимка на Йордан Лечков и невероятния му гол. Да гледат този мач семейството на Франк и Валда събрали всички свои приятели и близки у дома

и викали: "Българи, юнаци!"

разказва по съдържанието на писмото оттогава Виолета.
В Пърт и във Варна броят дните до Гергьовден, когато е първата среща на живо. Франк и Валда кацат на 5 май в София и, като минат през историческите места по пътя си - Велико Търново и Мадара, пристигат след 3 дни край морето. Австралийците са посветени за всички неща, които са ни национална гордост - най-старото злато на света от Варненския некропол, Панагюрското съкровище, находките на Георги Китов в Долината на царете, "Перперикон" и разкопките на проф. Николай Овчаров.

Домакините вече стягат една интересна програма за скъпите си гости. "Засаждам сега най-красивите български цветя на балкона", казва кокетно Виолета. Купуват се подаръци и се

чертае маршрутът - Аладжа манастир, Дворецът в Балчик

Археологическият музей във Варна и нос Калиакра. Ще има много топли вечери с четене на писмата, национално меню и шампанско. Старо вино ще се лее и в механа "Барите" - култовото заведение край Варна. Посрещането ще е с хубава българска погача. "Искаме да се почувстват много специални", заричат се Христови. А приятелите на Франк от Пърт още продължават всяка сутрин да търсят на най-западния бряг на Индийския океан своята бутилка с писмо.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе