Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Макрон обеща да помогне на Ливан след тежкия взрив

Макрон обеща да помогне на Ливан след тежкия взрив

Френският президент Еманюел Макрон призова за спешна подкрепа за Ливан, където той пристигна днес, два дни след опустошителния взрив в Бейрут, при който загинаха 145 души и предизвика шок в целия регион.

"Ще помогнем за организирането в близките дни на допълнителна подкрепа от френска страна, от европейска страна", каза Макрон, който беше посрещнат на летището на Бейрут от президента Мишел Аун.

Франция вече изпрати в Ливан спасители и лекарства.

"Искам да организирам европейското и по-общо международното сътрудничество", добави френският президент. Той е първият чуждестранен държавен глава, който посещава Ливан след експлозиите, които опустошиха части от ливанската столица.

Десетки все още липсват след взрива във вторник в пристанището, който рани 5000 души и остави до четвърт милион без домове, забивайки нация, която вече усеща икономически срив и скок в случаите на коронавирус.

В еднодневното си посещение Макрон ще се срещне с основните ливански държавни ръководители. Той ги призова да предприемат без повече отлагане исканите от международната общност реформи.

"Днес приоритет е безусловната помощ и подкрепа за населението. Има го обаче искането, което Франция от месеци и години изразява - за необходими реформи в някои сектори", каза Макрон, споменавайки конкретно електроподаването.

"Ако тези реформи не бъдат осъществени, Ливан ще продължи да затъва", предупреди той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе