Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Турция няма да влезе в Сирия без общо решение

Турция няма да влезе в Сирия без общо решение

Турция няма да проведе сухопътна операция в Сирия без решение на международната коалиция или без разрешението на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви постоянният представител на Турция в ООН Халит Чевик, цитиран от Интерфакс и "Фокус".

Той е уверил, че Турция действа в рамките на международното право и не би предприела сухопътна операция в Сирия без решение на коалицията или Съвета за сигурност.

Чевик е подчертал, че Анкара зачита териториалната цялост на Сирия, но Турция става мишена на терористични организации и има право да се отбранява.

От последните часове стана ясно, че членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха да постигнат съгласие по предложената от Русия проекторезолюция за защита на суверенитета на Сирия. По информация на РИА Новости председателят на Съвета Рафаел Рамирес заяви, че членовете са взели решение да продължат обсъждането в понеделник, 22 февруари.

Снощи Съветът за сигурност на ООН проведе закрито заседание, на което бяха обсъдени плановете на Турция да въведе войска в Сирия. 

По-рано Русия внесе проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН. Документът обсъжда обстрела на сирийските територии през границите и потокът от чуждестранни екстремисти, пристигащи на територията на Сирия.

В проекторезолюцията се говори и за необходимостта от спазване на суверенитета на Сирия, прекратяването на трансграничния обстрел по територията на държавата и прекратяването на опитите за чуждестранно сухопътно нахлуване в страната.
Още преди заседанието при закрити врата, свикано снощи по искане на Русия, постоянните представители на САЩ и Франция отхвърлиха руския текст, като заявиха, че той няма бъдеще.

Намесата на Анкара в сирийския военен конфликт може да създаде рискове от война между Турция и Русия. Това предупреди в още в петък френският президент Франсоа Оланд, предава AFP.
„Турция се включва в Сирия... Има, има риск от война. Точно затова Съветът за сигурност на ООН се събира", коментира Оланд.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе