Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Няма случаи на чума в Силистренско

Няма случаи на чума в Силистренско

Няма регистрирани случаи на чума по свинете в Силистренска област към момента, но всички общински и държавни власти вече вземат сериозни превантивни мерки срещу нейното разпространение. Това стана ясно от днешното заседание на кризисния щаб, свикано от областния управител Ивелин Статев.

Ветеринарните служби, съвместно с останалите  администрации, наблюдават и контролират всички стопанства на територията на областта, където се гледат свине за лична консумация. Според официалната статистика, в Силистренско има регистрирани 970 обекта с близо 1900 прасета от т. нар. "заден двор", или за собствена консумация. Отделно свинете, които се отглеждат в три големи свинеферми, са над 20 000.

Също днес членовете на кризисния щаб отправиха апел към всички стопани да започнат да колят отглежданите за лична консумация прасета и да складират месото в хладилници или фризери. Това вече се прави от няколко дни в силистренската община Кайнарджа, където местните са започнали да колят домашните си прасета, съобщи кметът на населеното място Любен Сивев.

Част от другите мерки, които са въведени, са засилени наряди на полицейски служители и представители на дирекцията по горите в пограничните зони от област Силистра, контрол върху всяко транспортиране и търговия с живо или трупно месо, както и засилен контрол на гранично-пропускателните пунктове със съседна Румъния.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе