Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Няма преливащи язовири, реките са в коритата си

Няма преливащи язовири, реките са в коритата си

„В язовирите на Русенска и Търговищка област има достатъчно свободен обем”, съобщи началникът на „Напоителни системи” Русе Валя Ефтимова. Защитните съоръжения и дигите са в изправност. „С 1.5 млн. куб. метра се е увеличило водното количество в язовир „Тича” през последното денонощие”, каза за Радио Шумен Георги Георгиев - началник на „Напоителни системи” Шумен. В язовира в момента има 279 400 000 куб. метра вода, свободният обем до кота преливник е над 30 млн. куб. метра.
„Няма опасност от преливане на нито един от язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи”, допълни Георгиев. Реките са в коритата си, показват проверките в коригираните участъци, няма опасност от заливане.

Всичките 25 язовира, контролирани от „Басейнова дирекция - клон Шумен”, се изпускат контролирано. Това съобщи за Радио Шумен Наско Канавров. Единствено язовирът в Развигорово не може да се освобождава, защото е с повреден кран, но няма опасност от преливане, заради достатъчно свободен обем.

Най-много дъжд в Североизточна България падна над Русе тази нощ – 40 литра на кв. метър, в Силистра са 9, а в Разград - 19.
„28 литра е падналото количество дъжд до момента в Шумен”, съобщи Лили Велева от Хидрометеорологичната обсерватория в града. За областта най-голямо е количеството във Венец – 38 литра на кв. метър. Прогнозата е за 40 – 50 литра до края на деня.



Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе