Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Областният управител на Силистра: Няма опасност от бежанска вълна в района

Областният управител на Силистра: Няма опасност от бежанска вълна в района

Според областния управител на Силистра Насуф Насуф, на този етап няма опасност от бежанска вълна в района. В момента в Силистра пребивават седем чужди граждани със статут на бежанци.

От началото на годината 70 чуди граждани са заловени при опит да пресекат държавната ни граница с Румъния. Всички те са върнати във вътрешността на страната след съответните съдебни процедури. Това са хора, получили статут на бежанци у нас, които са на свободен режим на придвижване в страната. Целта им не е да се установяват в България, а да заминат при свои близки в Западна Европа. Само седем сирийци в момента пребивават в Силистра, съобщи областният управител Насуф Насуф:

Те са регистрирани в частен дом по данни на полицията. Тези, които им дават подслон са подписали декларация, че им осигуряват жилище, храна и неща от първа необходимост.

Засега в Силистра и района няма да бъдат разкривани бежански лагери, тъй като градът не разполага с подходящи за целта сгради, коментира областният управител. По думите му на този етап опасност от бежанска вълна в района няма:

Но нещата не са стопирани и ние не сме застраховани от тук нататък да не идват бежанци в област Силистра.

Междуведомствена работна група ще се събира всяка седмица, за да следи проблема с бежанците. По искане на съдебните власти, задържаните на границата лица ще бъдат настанявани временно в студентското общежитие в Силистра, докато приключат съответните процедури и хората бъдат върнати във вътрешността на страната.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе