Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Частнопрактикуващите ветеринари в Шумен и Силистра няма да изпълняват държавната профилактична програма

Частнопрактикуващите ветеринари в Шумен и Силистра няма да изпълняват държавната профилактична програма

Спираме да извършваме всички дейности по държавната профилактична програма. Това заяви за Радио Шумен председателят на шуменската колегия на частните ветеринарни лекари д-р Иван Щерев. Решението на областната колегия е да не се извършва имунопрофилактика, тъй като приетата от МС тарифа е далеч под себестойността на извършваните дейности. „Настояваме държавата да изпълнява задълженията си по Държавната профилактична програма и тя да се прави научно обосновано“, каза д-р Щерев и допълни, че не може заради това, че няма пари да се вършат само част от дейностите.
„Миналата година много животни не бяха обхванати, поради съкратените срокове. Не искаме и тази година да става така“, обобщи д-р Щерев. 

Частнопрактикуващите ветеринарни лекари от Силистренска област също няма да изпълняват държавната профилактична програма и няма да ваксинират животните срещу заразни болести. „Решението е взето на днешното общото събрание на областната колегия на Българския ветеринарен съюз“, каза председателят й д-р Себахтин Халид.
„Обединихме се, че няма да извършваме имунопрофилактика, но за момента няма да спрем лечението, тъй като животновъдите не са виновни в тази ситуация“, заяви д-р Халид.
Всички ветеринарни лекари са подписали индивидуални декларации, колегията подготвя и обща декларация, която ще бъде предоставена на Областната дирекция по безопасност на храните и националния съвет на Българския ветеринарен съюз.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе