Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Няма да давим мигранти в Марица

Няма да давим мигранти в Марица

Външното министерство информира, че България не е получавала искане от Гърция за изпускане на води от язовир „Ивайловград“.

По-рано медии в Атина съобщиха, че гръцките власти са поискали контролирано изпускане на вода от язовир „Ивайловград“, за да затруднят навлизането на нелегални мигранти по река Марица.

Гръцките телевизии „Стар“ и „Антена“ излъчиха репортажи за контролирано покачване на нивото на река Марица, за да се затрудни преминаването на нелегални мигранти. По искане от Атина бил отворен бент на язовир „Ивайловград“.

В пряко предаване телевизия „Стар“ показа, че водите от язовир „Ивайловград“ са покачили чувствително нивото на Марица на гръцка територия, като дори са залели мост, използван за нелегално влизане в Гърция.

Не е допуснато преливане на язовир „Ивайловград“ и не се очаква такова в близките дни. Никой не се е обръщал към НЕК с искане за контролирано изпускане на води, посочват от МВнР.

Покачването на водите на река Марица е от стратегическо значение за охраната на границата при Еврос.

След като не могат да преминат през Кастаниес поради силно присъствие на полиция и армия, трафикантите насочват мигрантите през река Марица. Това остана единственото място, откъдето все още е възможно да премине човек, коментират местните жители.

Граничните власти в Еврос съобщават, че границата се охранява денонощно съвместно със сили на европейската агенция „Фронтекс“, както и специални кипърски полицейски части.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе