Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Референдумът за новото име на Македония ще бъде на 30 септември

Референдумът за новото име на Македония ще бъде на 30 септември

С 68 гласа „за" депутатите в македонския парламент приеха предложението референдумът за името на страната да бъде на 30 септември. Тогава гражданите ще трябва да отговарят на въпроса "Подкрепяте ли за членство в НАТО и ЕС чрез приемане на договора между Македония и Гърция?".

В гласуването не участваха представителите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Те излязоха от залата след като депутатът им Никола Мицевски заяви, че въпросът е манипулативен, непрецизен и многозначен. Според Мицевски, тъй като допитването е консултативно, резултатите от него могат да бъдат тълкувани по различен начин.

Допреди приемането на решението представителите на управляващите социалдемократи и тези на партиите на етническите албанци ДСИ и Беса бяха събрали подписи. По-рано новият състав на Държавната избирателна комисия положи клетва.

Същевременно премиерът Зоран Заев призова опозицията от ВМРО-ДПМНЕ да се присъедини към предложението за референдума и призове привържениците си да участват в запитването.

"Дори без гласовете на ВМРО инициативата за референдума ще бъде внесена", заяви преди гласуването депутатът от управляващите социалдемократи Мухамед Зекири.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе