Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ново нападение на украинско-руската граница

Ново нападение на украинско-руската граница

Киев. Въоръжени нападнаха граничен пункт на границата на Украйна с Русия, но бяха отблъснати от украинските гранични власти, предаде БНТ.

Нападателите пристигнали в района на Изварино, в източната област Луганск, с два микробуса, сякаш се готвели да преминат от Украйна в Русия. Те изскочили от автомобилите, обкръжили пункта и поискали от граничарите да предадат оръжието си. Започнала престрелка, нападателите хвърлили запалителни бомби, след което избягали.

Междувременно изстрели от автоматично оръжие са се чували в центъра на Донецк в нощта срещу петък, предаде РИА Новости. На улица "Университетска", недалеч от Градския съвет, около 1.00 ч. се е чула експлозия. Веднага след нея е последвала стрелба с автоматично оръжие. Още не е известно кой е предприел стрелбата.

Украинските власти очакват провокации от страна на сепаратистите по повод Деня на победата. Специални мерки за предотвратяването им се взимат в Одеса.

Антитерористичните операции продължават

Антитерористичните операции в Източна Украйна ще продължат, категорични са властите в Киев. В проекта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за уреждане на кризата няма изискване украинските сили да спрат действията си срещу проруските екстремисти.

Подкрепата на НАТО е "непоклатима"

На фона на продължаващото напрежение в Украйна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен потвърди подкрепата на Алианса за източноевропейските му страни членки. По време на посещение в естонската столица Талин той изтъкна, че ангажиментът на северноатлантическата организация към колективната отбрана е непоклатим. В момента самолети и кораби от целия блок подсилват сигурността в района от Балтийско до Черно море. Дейностите в региона ще продължат с учения, с планове за отбрана и разполагане на необходимите сили.

Турчинов и Яценюк подават ръка за решаване на конфликта

Държавният глава и премиерът на Украйна предложиха създаването на кръгла маса за разрешаване на конфликта, която да привлече политически сили и граждански групи от всички региони. Олександър Турчинов и Арсений Яценюк в общо изявление потвърдиха позицията си, че ще предложат амнистия на онези, чиито ръце не са изцапани с кръв от боевете в Източна Украйна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе