Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Новият саркофаг на Чернобил готов до 2015

Новият саркофаг на Чернобил готов до 2015

Чернобил. През последните дни започна работата да се отстрани, малко по малко, гигантския комин, стърчащ от атомната електроцентрала в Чернобил. Това е една малка част от грандиозния инженерен проект, който трябва да бъде завършен скоро, предназначен да намали риска от друго голямо изпускане на радиоактивност.

Един от най-големите инженерни проекти в историята, наполовина готовата метална арка, която се извисява над града, прилича на гигантско метално иглу, построено, за да запечата стотици тона ядрено гориво и радиокативен прах, погребани в реактор номер четири, който се взриви през 1986 г. и горя в продължение на 10 дни.

Всичко около проекта е епично: размера, разходите от 1,5 млрд. евро, техническите проблеми при работа на радиоактивен строителен обект.

110 метра висока, структурата може да приюти Статуята на свободата, а ширината й 257m е достатъчна за футболен терен. Няколкото декара метални панели в покрива, които трябва да запечатат реактора, са държани с 680 000 тежки болтове.

С тези гигантски размери, арката би била доста трудно нещо да се изгради където и да е, но тя се сглобява в един от по-отдалечените краища на Европа, заобиколен от гора и блата в Северна Украйна, далеч от фабриките на Западна Европа, където са направени неговите съставни части. Тази есен проектът е преполовен, макар че изостава от графика с повече от десетилетие. Все пак има надежда, че може да бъде завършен през 2015 година.

"Нищо такова не е правено преди", казва Дон Кели, 57, ветеран в ядрената индустрия. Той работи с чуждестранни специалисти от 24 държави, както и стотици украински работници. Младите френски техници, които наблюдават радиацията, работата заедно с украинските ветерани от бедствието от 1986, бившите съветски инженери, които рискуваха живота си да изгасят пожарите след като реактора избухна, изпращайки облак от радиация над цяла Европа.

Кели посочва турските работници, които работят по арката: " За всеки в ядрения бизнес, това е мястото, което искате да бъдете: най-големият, най-вълнуващият проект в света в момента."

Всеки етап от проекта е стъпка в неизвестното. Никой никога не е трябвало да направи безопасен избухнал ядрен реактор. Самата подготовка на работното място, където арката се сглобява, изисква премахването на стотици тонове радиоактивен слой и поставянето на бетонни основи на 8 метра дълбочина.

Самата сграда на реактора, силно повреден при експлозията и огъня, все още е твърде радиоактивна.

Вместо това арката е трябвало да бъде сглобена на няколко стотин метра, в по-безопасно разстояние от реактора. Половината е готова, а когато и другата половина е завършена, двете части ще бъдат свити заедно. Тогава структурата, направена от 29 хиляди тона от метал, ще се плъзгне по специалн релси, докато реакторът не е напълно запечатан.

В момента реакторът е затворен под множество бетонни и метални панели, наречени саркофаг, построен през месеците след инцидента. Той е трябвало да бъде заменен през 2006 г., и въпреки че е бил закърпван, сега структурата е ръждясала и в опасност от колапс.

Всеки се надява, че арката ще бъде завършена преди да има голямо изтичане на радиация.

Площта под арката в момента е достатъчно безопасна мъжете да работят незащитени, макар че нивата на радиация се замерват постоянно. Но само на няколко стотин метра, работниците трябва да носят бели радиационни костюми и шапки и дишат през маски.

Този месец, започва една от най-трудните операции в целия проект - премахването на стария комин на реактора, който трябва да бъде махнат, за да може арката да застане на мястото си.

Премахването става на секции с тегло до 55 тона всяка - те трябва да бъдат отрязани с плазмен нож от екипи от двама мъже и отстранени с кран. Ако кранът не успее, или работниците не оценят ситуацията правилно и секцията падне в реактора, това също може да се освободи нов облак от радиоактивен прах в атмосферата .

Инженерите казват, че радиоактивните среда е причината работата да върви толкова бавен. "Не е опасно, просто е много, много трудно", казва Филип Кассе, 61, управител на обекта. "Трябва да се организира всичко, за да се избегне риска за хората. Но си струва да се прави. Не съм тук, за да си изкарвам прехраната, аз съм тук, за да направим Чернобил безопасен."

Стойността на проекта се заплаща от страните от Г-8, а работата се върши от западни корпорации, подпомагани от украински компании. Почти три десетилетия след аварията, радиоактивната бъркотия в Чернобил продължава да бъде сериозна заплаха за здравето на украинците.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе