Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Ерата на новия японски император ще се казва Рейва

Ерата на новия японски император ще се казва Рейва

 С два калиграфски йероглифа Нарухито сменя баща си на престола

За това е обявил на пресконференция в понеделник генералният секретар на кабинета на министрите на страната на изгряващото слънце Йосихиде Суга.

В пряк ефир той е продемонстрирал знака с два калиграфски йероглифа - имената, с които ще се казват годините, през които на престола ще се възкачи новият монарх – „порядък и хармония“.

Тази дума е взета от древната японска поезия Манишу, която включва стихове, написани в периода от 600 до 759 година. Официалното тълкуване на понятието „рейва“ ще бъде обявено по-късно от министър-председателя Шинзо Абе.

Настоящият 85-годишен японски император Акихито ще напусне трона на 30 април безпрецедентно по негово искане заради напредналата му възраст. На следващия ден най-големият му син, принц Нарухито, ще бъде обявен за нов император. Това ще отбележи началото на първата година от епохата на рейва.

Възможното име на новата ера било обсъдено в пълна секретност с участието на водещи специалисти по класическа литература и история. В понеделник те са представили своя окончателен доклад на правителството. Преди това било решено, че името на новата ера трябва да се състои от два йероглифа, които да са лесни за четене и писане от японците. То също така не трябвало да има аналози в историята, да не се използва в ежедневната реч.

Името на досегашната епоха бе "Хейсей", което означава "Постигане на мир". Повечето японци предпочитат да използват съвременния Григориански календар, а не традиционното японско летоброене на ери, създадена преди около 1370 години. Указът с името на новата ера е подписан от император Акихито.

По улиците на градовете хората са грабели дадените им безплатни вестници, на които на първа страница се вижда генералният секретар Йошихиде Суга, който повдига двата калиграфски йероглифа. Мнозина възнамеряват да оставят тези вестници като спомен - уникален символ на смяната на епохите.

Рива ще започне на 1 май, когато престолонаследникът Нарухито ще стане император, сменяйки на престола баща си Акихито.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе