Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕК иска нови закони срещу насилието над жени

ЕК иска нови закони срещу насилието над жени

По повод международния ден за премахване на насилието над жени, Европейската комисия обяви, че ще предложи догодина ново законодателство, което да въведе правилата, предвидени в Истанбулската конвенция.

Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

„За да обедини държавите-членки и заинтересованите страни за обмен на добри практики и по този начин да подпомогне практическото им прилагане на конвенцията, Комисията ще създаде мрежа в ЕС за предотвратяване на насилието, основано на пола и домашното насилие до края на 2021 г.“ казва Дали.

Тя посочи, че преди това се очаква решението на Европейския съд за подписването на конвенцията от Съвета на ЕС и за отказа от приемането на текста от някои европейски държави.

По нейните думи насилието бележи ръст с настъпването на пандемията от ковид-19 заради наложените ограничения срещу разпространението на болестта. Жертвите са главно жени и деца, но всеки може да бъде засегнат.

„Равенството между половете не е само политическа концепция, то е основно право. Ще продължа да се стремя така, че всички жени и момичета да се възползват напълно от това право и да живеят пълноценен живот; такъв, по време на който те могат да водят, да процъфтяват и да бъдат свободни”, завършва Хелена Дали.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе