Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

След Нова година:Влизаме в Англия с е-виза

След Нова година:Влизаме в Англия с е-виза
  • Предстоят промени в застраховките, роуминга и паспортния контрол

Ако сте планирали екскурзия до Острова, направете го до края на годината. До Нова година, когато изтича т.нар. гратисен период на Брекзит, всичко за туристите от ЕС във Великобритания си е по старому, както досега. Влизаме с лична карта, не ни искат допълнителни документи.

"За момента имаме индикации, че до края на 2020 г. гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти. До 31 декември най-вероятно за краткосрочните пътувания с цел туризъм няма да е необходимо да се вадят туристически визи", потвърдиха от службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон. Това на практика означава, че и родният туризъм в посока Великобритания ще бъде с облекчените процедури, както е досега. Тази година влизането на UK в режим Брекзит няма да се усеща. От 1 януари обаче нещата рязко може да се променят. Ако по време на преходния период не бъдат постигнали някакви допълнителни споразумения между Кралството и ЕС, твърде възможно е от началото на 2021 г. да влизаме във Великобритания с туристическа виза. Тя ще се издава електронно.

Кралството губи туристи от Брекзит

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще забави икономическия растеж на страната през следващите пет години, а туристическият поток към кралството може да намалее значително, според американската новинарска и анализаторска компания в областта на туризма „Скифт“.

„Брекзит“ се превърна в едно от най-противоречивите събития в историята на Обединеното кралство. Много сектори в икономиката, включително туризмът, бяха засегнати, така че големите корпорации в страната се опитват да се подготвят за несигурно бъдеще. Британските туристи заемат четвърто място по пътни разходи, особено в ЕС Освен това, кралството е пето по популярност сред пътуващите от други страни“, пише порталът.

Според „Скифт“ референдумът за „Брекзит“, който се проведе през 2016 г., трябваше да доведе до незабавно отслабване на икономиката на Обединеното кралство, но това не се случи. Вместо това вътрешният брутен продукт продължи да расте, докато безработицата намаля. Но през второто тримесечие на 2019 г. състоянието на икономиката започна да се влошава, което доведе до отслабване на националната валута на Великобритания.

Според проучване на компанията, „Брекзит“ се е превърнал в един от основните фактори за отслабване на туристическата индустрия в кралството. "През първите 6 месеца на 2019 г. броят на пътуванията до Великобритания е намалял с 1 процент, а туристическите разходи са спаднали с 2 процента. Въпреки че олекването на лирата трябваше да направи страната по-привлекателна за чужденците", подчертава „Скифт“.

В последно време обаче за забелязва отново стабилизиране на паунда. Това прави глобалните прогнози за този бизнес твърде несигурни, поне на първо време, посочват анализатори от бранша.

България вече печели

Над 3,5 милиарда са приходите от туризъм у нас в периода януари - ноември 2018 година. Отчетеният ръст е 6,6 процента, показват данните на БНБ и Министерството на туризма. Как обаче ще се отрази Брекзит на бранша - това е един от многото въпроси, пред които се изправя бизнесът в Европа през последните месеци. Британците са сред най-пътуващите нации и формират значителна част от гостите в много европейски курорти, включително и тези по нашето Черноморие.

"България вече печели от Брекзит" - е заглавие, което миналата година се завъртя в британските медии. Цитатът е от статия в английски вестник, която нарежда страната ни сред 20-те най-перспективни туристически дестинации през 2019-а година. Българските специалисти в областта обаче са доста по-предпазливи, отделяйки прогнозите от реалностите с днешна дата.

На Северното Черноморие, където са семейните комплекси, британските туристи са сравнително малко и не формират решаващ дял от приходите. Южните курорти, особено Слънчев бряг, са предпочитани за парти туризъм от младите англичани и там очакват ръст в туристическия поток от Острова. Един от показателите са 9-те нови дестинации, които британска нискотарифна авиокомпания обслужва от летище Бургас.

Привличаме британците с ниските цени

България е изключително изгодна на английските туристи, тъй като ние сме с едни от най-ниските цени в Европа, докато Испания се оказва доста по-скъпа, обясни Георги Николчев, председател на Българската асоциация на собствениците в туризма.

По данни на хотелиерите ръстът засега, в ранните записвания, е около 20 процента.

Независимо че избягват да правят твърде ранни прогнози за предстоящия летен сезон, специалистите са единодушни в едно - и тази година системата ол инклузив няма да има конкуренция не само в нашите курорти.

Догодина ситуацията става сложна

Когато изтече т.нар. "гратисен период", хората, които пътуват до и от Великобритания, могат да очакват сериозни нарушения на плановете си, казват експерти от туристическия бранш. Това важи с особена сила, ако новите ограничения бъдат реализирани незабавно. Авиацията, валутата, застраховките, роумингът на мобилни телефони и паспортният контрол вероятно ще бъдат засегнати. Тоест, през 2021 година нещата ще се усложнят.

Но, едно е ясно. Туризмът е важен бизнес във Великобритания, точно както е и в Европа, и се харчат много пари и от двете страни от посетители от целия свят. Съответно туроператорски компании смятат, че британското правителство и ЕС ще искат да гарантират, че това ще продължи.

Излизането на Великобритания от инициативата "Единното европейско небе" на ЕС може да има преки последици за управлението на въздушния трафик и сериозно повлияе на капацитета на летищните писти.

И ЕС, и Великобритания ясно са декларирали, че и двете страни искат да гарантират продължаване на полетите при всякакви ситуации, казва Рейго Еляс, национален директор на lastminute.com за Великобритания и Ирландия. Според него важността на запазването на авиационните връзки, които носят сериозни икономически и културни ползи, ясно се разбира и от двете страни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе