Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Нова формула за финансиране на училищата

Нова формула за финансиране на училищата

Делегираните бюджети на училищата да се формират по нова формула, която да отчита освен броя на учениците и качеството на получаваното образование. Това е една от идеите на образователното министерство, заложена в проектозакона за училищното образование, който ще бъде внесен за обсъждане в парламента до края на годината. С промяната се цели да се подобри финансовото състояние на училищата с по-малък брой ученици, които сега страдат от липса на достатъчно финансиране.

С новата формула ще бъдат преодоляни съществуващите сега диспропорции във финансирането на отделните училища, твърдят образователните експерти. Броят на учениците вече няма да е водещ критерий, а ще се отчитат резултатите от работата на педагозите, напредъкът и постиженията на децата.

"При ясно разписани правила, при ясно определени регламенти, мисля, че една система по-добре се ръководи" - твърди Мукаддес Налбант, зам.-министър на образованието и науката.

Системата от качествени критерии ще бъде изработена въз основа на нашия и чуждия опит в образователната сфера. Наложително е обаче да се отчита и спецификата на отделните училища, смятат силистренски педагози.

"То е хубаво нещо, да се отчита качеството, но трябва да се види откъде се тръгва, каква е първоначалната стъпка и чак тогава ние да търсим някакво развитие на децата. Ние тръгваме с деца, които в първи клас не владеят български език" - коментира Георги Тончев, директор на СОУ „Юрий Гагарин", Силистра.

Някои са на мнение, новата формула само ще усложни финансирането и няма да доведе до положителни промени.

"Първото, което според мен трябва да направи държавата, е да осигури достатъчния минимум за съществуването на което и да е учебно заведение, нещо което тя не прави, но си измива ръцете с делегираното финансиране" - твърди Михаил Кирязов, учител.

В Силистренска област разликата в заплатите на учителите в малките и в големите училища достига до 100 лева, а всички полагат еднакъв труд.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе